Kotimaa

Poliisin kaasusumutteen käytöstä Elokapina-mielenosoituksessa aloitetaan esitutkinta

Rikosnimikkeenä tässä vaiheessa on virkavelvollisuuden rikkominen.
Miska Puumala
Helsingin poliisin mukaan resurssit eivät riittäneet Elokapinan mielenosoittajien kantamiseen pois ajoradalta.

Poliisin toiminnasta Elokapina-mielenosoituksessa aloitetaan esitutkinta, kertoo valtakunnansyyttäjän toimisto. Kyse on poliisin kaasusumutteen käytöstä lauantaina 3. lokakuuta. Poliisi käytti OC-sumutetta Elokapina-liikkeen mielenosoittajia vastaan Helsingin Kaisaniemessä, kun mielenosoittajat eivät totelleet poliisin käskytystä siirtyä pois ajoradalta.

Esitutkinnassa selvitetään poliisin voimankäytön perusteita ja lainmukaisuutta. Rikosnimikkeenä tässä vaiheessa on virkavelvollisuuden rikkominen. Mahdolliset muut rikosnimikkeet tarkentuvat esitutkinnan aikana, sanotaan tiedotteessa.

Poliisihallitus (Poha) antoi viime viikolla sisäministeriölle asiasta oman selvityksensä. Pohan mukaan poliisin toiminta Elokapina-mielenosoituksessa tulee arvioida kokonaisuutena. Vertaaminen joidenkin aiempien mielenosoitusten toimintamalleihin ei ole yksiselitteistä, koska olosuhteet ovat aina erilaiset, Poha katsoo.

Helsingin poliisin Pohalle antaman lausunnon mukaan voimakeinoja käytettiin tilanteessa, jossa osa mielenosoittajista oli asettautunut vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle ja sulkenut toiminnallaan ajoradan. Helsingin poliisin mukaan resurssit eivät riittäneet mielenosoittajien kantamiseen pois ajoradalta.

Elokapina-liike ei pidä Poliisihallituksen selvitystä mielenosoituksen tapahtumista totuudenmukaisena. Elokapinan mielestä mielenosoituksen hajottaminen sumutteella ei ollut poliisilain mukaista vähimmän haitan ja oikeasuhtaisuuden periaatetta noudattavaa voimankäyttöä. Elokapina ei pidä resurssipulaa hyväksyttävänä syynä tuottaa tarpeetonta kipua rauhanomaisille mielenosoittajille.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Tutkimus: Poliisi käyttää naisiin voimakeinoja varovaisesti, vaikka poliisin loukkaantuminen on naisasiakkaan kanssa todennäköisempää

Poliisi lopetti teuraskuljetuksesta karanneen kyytön – ehti olla vapaana lähes kaksi viikkoa

Sudet tappoivat metsästyskoiran ja useita kanoja Pieksämäellä – poliisi antoi karkotusmääräyksen

Vasemmistoliiton kansanedustaja on huolissaan syrjäseutujen poliisien riittävyydestä – näkee ristiriidan hallitusohjelman ja palveluiden keskittämisen välillä