Kotimaa

WHO:n mukaan nuoret ja terveet saavat koronarokotteen ehkä vasta vuonna 2022, kertoo brittilehti

Etusijalla ovat riskiryhmät ja terveydenhoitoalan työntekijät.
Koronarokote voi tulla nuorten ja terveiden ihmisten ulottuville vasta vuonna 2022, WHO:n tutkimusjohtaja arvioi brittilehdelle. LEHTIKUVA / AFP

Nuoret ja terveet ihmiset saavat koronarokotteen ehkä vasta vuonna 2022, sanoo Maailman terveysjärjestön (WHO) tutkimusjohtaja brittilehti Guardianin mukaan. Hänen mukaansa terveydenhoitoalan työntekijät ja riskiryhmiin kuuluvat ovat rokotteen saajina etusijalla.

"Useimmat yhtyvät mielipiteeseen, että rokotukset aloitettaisiin terveysalalla ja eturintamassa työskentelevistä, mutta silloinkin pitää määritellä, keillä heistä on suurin riski. Ja sitten iäkkäät ja niin edespäin", WHO:n tutkimusjohtaja Soumya Swaminathan sanoo.

Hän kertoo toivovansa, että ainakin yksi toimiva rokote olisi olemassa ensi vuonna, joskin sitä olisi vain "rajoitetusti saatavilla".

Pikaisesti tapahtuvat joukkorokotukset näyttävät epätodennäköisiltä, vaikka monia koronarokotteita testataan parhaillaan, tutkimusjohtaja arvioi Guardianin mukaan.

"Paljon ohjeistusta on vielä luvassa, mutta uskoakseni keskiverto, terve, nuori ihminen joutunee odottamaan rokotetta vuoteen 2022."

Swaminathan muistutti myös, että koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä nousee vääjäämättä tartuntojen määrän kasvun myötä, vaikkakin viiveellä.

"Kuolleisuuslukujen kasvu laahaa aina muutaman viikon jäljessä", hän huomautti.

Britanniassa turvallisuuspalvelu MI5:n johtaja sanoo maansa vastavakoilun työskentelevän suojellakseen koronarokotetutkimusta ulkovaltojen toimilta. Ken McCallumin mukaan kilpailu ensimmäisen toimivan koronarokotteen kehittämiseksi on niin suurta, että turvallisuuspalvelu odottaa tutkimustietojen kiinnostavan joukkoa toimijoita eri puolilta maailmaa.

Esimerkiksi ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston yhteinen rokotetutkimus luetaan yhdeksi eturivin hankkeista, joilla pyritään saamaan aikaan turvallinen koronavirusrokote. Sitä on testattu tuhansilla vapaaehtoisilla ympäri maailman.

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

STM:n ja THL:n tilannearvio: Koronavirustartuntojen kasvu näyttää taittuneen

YK:n alaisten järjestöjen raportti: Koronapandemia on haitannut lasten koulunkäyntiä eniten köyhimmissä maissa

Ranska panee liki koko maan koronasulkuun – myös Saksassa voimaan tiukat koronarajoitukset

Hallinto-oikeus: Hoitokodin tapaamisrajoitukset eivät olleet oikeutettuja