Kotimaa

Hätävilkun käyttöön höllennys – Lakimuutoksen myötä hätävilkulla voi varoittaa muita autoilijoita myös auton ollessa liikkeessä

Syksyn myötä lisääntyvä pimeys ja heikkenevät ajo-olosuhteet aiheuttavat riskejä liikenteessä. Tänä syksynä muita tielläliikkujia voi varoittaa myös hätävilkuilla liikkuvasta autosta.
Pasi Leino
Muita autoilijoita voi varoittaa nykylain mukaan varoitusvilkuilla esimerkiksi edessä olevasta autojonosta, vaikka auto olisikin liikkeessä. Moni uudehko auto kytkee hätävilkut myös hätäjarrutuksessa automaattisesti päälle.

Uusi tieliikennelaki toi kesällä voimaan astuessaan pieniä muutoksia auton valojen käyttöön.

LähiTapiola muistuttaa, että hätävilkkuja saa nykyisin käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa, jos niillä varoitetaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.

Aiemmin laissa puhuttiin hätävilkkujen käyttämisestä vain pysähtyneessä ajoneuvossa, kun se on esimerkiksi joutunut seisahtumaan kolarin tai vian takia. Nykyisin hätävilkut saa kytkeä päälle myös liikkeessä.

"Hätävilkuilla voi varoittaa muita tienkäyttäjiä liikkuvasta ajoneuvosta esimerkiksi tilanteessa, jossa edellä on sattunut onnettomuus ja liikenne alkaa ruuhkautua. Näin syksyllä voi olla tarpeen varoittaa muita myös tielle tulleista tai tienpientareella käyskentelevistä hirvieläimistä. Hätävilkuilla on mahdollista saada tieto vaarasta ajoissa muille tienkäyttäjille, jolloin voidaan välttyä niin ensimmäisiltä kuin jatkotörmäyksiltä", sanoo johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Traficomista.

Monissa nykyautoissa hätävilkut menevät hätäjarrutuksessa myös automaattisesti päälle. Usein valot eivät kuitenkaan ole onnettomuushetkellä ensimmäisenä kuljettajan mielessä.

"Onnettomuus on aina hämmentävä tilanne, etenkin jos itse törmää tai joutuu äkisti väistämään muuta kohdetta. Tärkeää on ensin yrittää rauhoittua ja sitten tehdä tilannearvio: miten muut autossa voivat, miten voin varoittaa muuta liikennettä, miten mahdolliselle eläimelle kävi? Auto tulee pysäyttää tai siirtää sellaiseen paikkaan, ettei se aiheuta lisävaaraa", sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Toimi näin joutuessasi eläinonnettomuuteen:

Törmäyksen seurauksia voi pyrkiä ehkäisemään jo ennalta. Hirvieläinkolareita sattuu eniten loka-marraskuun aikaan. Hirvi-, peura- ja porovaaran alueella kannattaa aina lisätä tarkkaavaisuutta ja vähentää vauhtia.

Tämä tuo lisäaikaa reagoida, jos itse joutuu tai saapuu onnettomuuspaikalle. Törmäyksen sattuessa vammojen vakavuus heijastaa yleensä ajovauhtia.

Varoita muuta liikennettä ja ehkäise lisäonnettomuudet. Jos törmäys on sattunut tai muuta poikkeavaa on tiellä, varoita muita tielläliikkujia hätävilkuilla tai vilkuttamalla ajovaloja. Vie varoituskolmio riittävän etäälle onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle.

Siirrä ajoneuvosi mahdollisuuksien mukaan tien reunaan. Muista oma turvallisuutesi: käytä heijastinta, heijastinliiviä tai taskulamppua, jotta muut näkevät sinut.

Näin voit varoittaa muita hätävilkuilla:

Hätävilkkujen käyttöä ohjaa uuden tieliikennelain 51. pykälä. Sen mukaan pysäytetyssä tai pysäköidyssä ajoneuvossa saa käyttää suuntavalojen hätävilkkukytkentää, jos ajoneuvo on onnettomuuden, vaurion tai muun pakottavan syyn johdosta jouduttu pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle. Hätävilkkuja saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa varoittamaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.

Hätävilkuilla voi liikkuessa varoittaa takaa tulevia esimerkiksi hiljaa edelle liikkuvasta autojonosta, onnettomuuspaikasta tai tiellä olevista eläimistä. Myös vastaantulijoille voi vilkkujen avulla viestiä, jos edessä on jotain vaarallista.

Hätävilkkujen ollessa päällä ei tavallisilla vilkuilla pysty osoittamaan esimerkiksi kääntymis- tai kaistanvaihtoaikomuksia. Tämä kannattaa muistaa, jos on laittanut hätävilkut vauhdissa päälle.

Pysäköidyssä autossa hätävilkkujen lisäksi kannattaa olla päällä seisontavalot eli niin sanotut parkit. Näin etupään hätävilkut eivät peity kirkkaiden ajovalojen loisteeseen. Lisäksi etäältä lähestyvän tienkäyttäjän on helpompi tunnistaa ajoneuvo seisontavaloista autoksi, eikä sitä sotketa esimerkiksi muihin varoitusvaloihin. (Lähteet: Finlex, Traficom, Autoliitto)

Lue myös:

Metsästysaikaan hirvi voi rynnätä tielle paetessaan henkensä edestä, varaa autoosi tämä apu pahimman varalle

Kittilän liikenteessä vammautuu suhteessa eniten ihmisiä – Pohjois-Suomi johtaa synkän tilaston kärkeä

Lue lisää

Marraskuu on kaikkein pahin – riistakolareita jopa seitsenkertaisesti maaliskuuhun verrattuna, mutta tilastossa on yksi huojentava seikka

Talvirenkaiden käyttöaika alkaa tänään – kesärenkaita voi käyttää, jos keli sen sallii

Toivottavasti lapsukset lajintunnistuksessa eivät aiheuta lisävaaraa, kun kolari sattuu villisian kanssa

Nuotiossa ollut patruuna aiheutti metsästysseurueelle vaaratilanteen – joku oli pinonnut puut sytytystä vaille valmiiksi