Kotimaa

Hallitus suosittelee kokoontumis- ja harrastusrajoituksia 7 alueelle, joissa korona on kiihtymisvaiheessa – Annika Saarikko vetosi nuoriin koronan taltuttamiseksi

Kunnilla on vastuu julkisten tilojen käytön rajoittamisesta.
Sanne Katainen
Annika Saarikko vetosi nuoriin suositusten noudattamiseksi. "Ajatelkaa vanhempianne ja isovanhempianne."

Hallitus suosittelee niitä alueita, joissa korona on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa, rajoittamaan tapahtumia ja julkisten tilojen käyttöä.

Epidemian kiihtymisvaihe on käynnissä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.

Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa jo pahimmalla tasolla eli koronan leviämisvaiheessa.

Suurin osa sairaanhoitopiireistä on yhä koronan osalta lievimmällä perustasolla.

Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla yleisötilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavan puoleen normaalista. Sama suositus koskee julkisia tiloja.

Leviämisvaiheessa yleisötilaisuudet suositellaan perumaan ja julkiset tilat mahdollisuuksien mukaan sulkemaan. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kehottaa käyttämään harkintaa, jotta esimerkiksi kirjastot ja lasten harrastuspaikat voitaisiin pitää hallitusti avoinna.

Yksityisten kokoontumisten osallistujamäärä suositellaan rajattavan 20 henkeen kiihtymisvaiheen alueilla. Leviämisvaiheessa ei kannata järjestää yli 10 hengen kokoontumisia.

Kaikessa toiminnassa on noudatettava turvavälejä ja huolehdittava käsihygieniasta ja mielellään käytettävä myös maskeja. Johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä jopa perhejuhlissa.

Korkean tartuntariskin harrastustoiminta eli ryhmäurheilu ja joukkuelajit sisätiloissa suositellaan keskeyttämään kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla. Jos toimintaa järjestetään, ihmisten on pystyttävä välttämän lähikontaktin esimerkiksi pukukopeissa.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla aikuisten ryhmäliikunnat tulisi keskeyttää kokonaan.

Salmisen mukaan joukkueurheilussa on tapahtunut tartuntoja. "Ei välttämättä urheilutilanteessa, vaan pukuhuoneessa tai ajanvietossa."

Riski tartunnalle piilee myös tiloissa, joissa lauletaan tai käytetään kovaa ääntä.

Lasten ja nuorten osalta Saarikko toivoo, että harrastustoimintaa voitaisiin järjestää. Esimerkiksi uimahalleja voitaisiin pitää auki lasten uimakouluille.

Alueellisilla rajoituksilla, määrätietoisella testaamisella ja tautiketjujen jäljittämisellä pyritään välttämään yhteiskunnan täyssulku. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) painottaa, että erityisen tärkeää on estää koronan leviäminen hoitokoteihin ja vuodeosastoille ja ylipäätään riskiryhmiin.

Kansalaisten on ensiarvoisen tärkeää pestä käsiä, käyttää käsidesiä ja maskeja sekä jäädä flunssaisena kotiin, jos koronatestiä ei ole tehty.

Syksyllä virusta on esiintynyt erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Saarikko vetoaa nuoriin suositusten noudattamiseksi.

"Ajatelkaa vanhempianne ja isovanhempianne."

THL:n Salminen kertoi, että yöravintoloista on lähtenyt liikkeelle kymmeniä tartuntaketjuja. "Asiaan on puututtu hyvällä syyllä", Salminen viittaa ravintoloiden aukiolorajoituksiin.

Kiihtymisvaiheen alueiden ammattikorkeakouluja ja yliopistoja suositellaan siirtymään etäopetukseen. Alemmilla kouluasteilla voidaan vuorotella lähi- ja etäopetuksessa.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan koronan jatkotartunnat ovat olleet kouluissa harvinaisia, mutta altistumisia on ollut.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) suosittelee, että julkisen puolen työntekijät työskentelisivät mahdollisuuksien mukaan etänä. Työpaikoilla suositellaan vähentämään lähikontakteja.

Uusien koronatartuntojen määrä on noussut merkittävästi viimeisten kahden viikon aikana. Yli 80 prosenttia tartunnoista on todettu alle 50-vuotiailla ihmisillä.

"Silti sairaalahoidossa olevien määrä on kaksinkertaistunut syyskyyn lopusta", Kiuru painottaa taudin yleisvaarallisuutta.

"Ryhtiliikettä tarvitaan. Vetoan, että jokainen noudattaa maski- ja hygieniasuosituksia sekä vältetään tarpeettomia lähikontakteja. Sairaana ei tule lähteä mihinkään", Kiuru luettelee.

Saarikko valaa kansalaisiin uskoa: "Ei juoda samasta pullosta treeneissä ja noudatetaan tiloista poistumisessa järjestäjän ohjeita, käytetään maskia. Yhteistyöllä onnistumme, kuten keväälläkin."

Lue lisää

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

Belgiassa todettu Euroopan ensimmäinen uuden koronavariantin tartunta – THL suosittelee välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin

THL: Suomessa on tänään raportoitu 1 406 uutta koronavirustartuntaa

Uudet ravintolarajoitukset tulevat voimaan sunnuntaina – uutena alueena mukana Etelä-Karjala