Kotimaa

Käyttäytymisanalyysi avuksi eläinten koulutukseen

Koulutuksessa käsitellään laajasti eläinten oppimista sekä niiden käyttäytymisen arviointia, mittaamista ja sen muuttamista.
Kari Salonen
Käyttäytymisanalyysiperustaisen koulutuksen pohja-ajatus on eläintä kunnioittava.

Tampereen yliopistossa alkaa tammikuussa 2021 järjestyksessään kolmas käyttäytymisanalyysiperusteinen eläinkouluttajien koulutusjakso.

Koulutus on maassa ainoa laatuaan.

"Tieteenalana käyttäytymisanalyysi on hyvin laaja, mutta eläinkouluttajien koulutuksessa keskitytään erityisesti aktiiviseen käyttäytymiseen", kerrotaan koiraharrastamisen verkkopalvelu SporttiRakin tiedotteessa.

Käyttäytymisanalyysiin perustuva eläinkoulutus nojautuu pitkälti oppimisen tutkimukseen.

Vaikka eläinten oppimiskyvystä on ollut tietoa jo aiemmin, on oppimisen teoriaa alettu aktiivisesti soveltaa eläintenkoulutukseen vasta viime vuosikymmeninä.

"Käytännössä koulutamme ihmisiä kohtelemaan eläimiä oikein ja opettamaan niitä parhaalla mahdollisella tavalla", tiivistää psykologian professori Martti Tuomisto, yksi koulutusohjelman asiantuntijoista.

Tuomisto on ainoa suomalainen, joka on suorittanut kansainvälisen käyttäytymisanalyysin sertifikaatin.

Koulutuksessa käsitellään laajasti eläinten oppimista sekä niiden käyttäytymisen arviointia, mittaamista ja sen muuttamista.

Arvoja ja sisältöä ohjaa eläinten kunnioittava ja eettinen kohtelu.

"Käyttäytymisanalyysiperusteisen koulutuksen pohja-ajatus on hyvin eettinen ja eläintä kunnioittava. Koulutuksillamme haluamme myös omalta osaltamme rakentaa hyvää yhteiskuntaa", Tuomisto korostaa.

"Käytämme koulutusmenetelmiä, jotka perustuvat vapaaehtoisuuteen ja muihin positiivisiin vaikutustapoihin. Niistä hyötyy niin eläin kuin ihminenkin", Tuomisto kertoo.

Lue lisää

Tiedätkö, mitkä kasvit ovat vaaraksi kissalle? – joukossa joulun suosikkikasveja

Etälääkäri on käynyt korona-aikaan tutuksi, mutta nyt myös lemmikkien vaivoja hoidetaan etävastaanotolla

Eläinsuojelijat vaativat valtiolta apua, jos koronalemmikkejä kohtaa hylkäysbuumi

Omistajan rahatilanne voi vaikuttaa lemmikin lopettamispäätökseen