Kotimaa

Työttömyys kasvoi syyskuussa – työttömiä 47 000 enemmän kuin vuosi sitten, koko maassa yhteensä 208 000

Suurinta nousu oli Uudellamaalla ja pienintä Kainuussa. Myös kokoaikaisesti lomautettujen määrä kasvoi rajusti.
Lehtikuva / Olivia Ranta
Suomessa oli syyskuussa 47 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyys kasvoi syyskuussa selvästi vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Suomessa oli syyskuussa 47 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Yhteensä työttömiä oli 208 000.

Työttömyysasteen trendiluku nousi 8,4 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 6,7 prosenttia. Trendiluvusta on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu.

Työllisiä oli syyskuussa 35 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendiluku oli puolestaan 71,4 prosenttia, kun vuotta aiemmin se oli 72,6 prosenttia. Luku kääntyi laskuun alkuvuonna ylitettyään tammikuussa hetkellisesti 73 prosentin rajan.

Suuri muutos johtuu osittain siitä, että Tilastokeskus kertoo päivittäneensä lukujaan. Trendin jyrkkä pudotus selittyy sillä, että keväällä tapahtunut työllisyyden pudotus on tuoreimman laskennan yhteydessä tulkittu tasomuutokseksi, koska työllisyys ei ole palautunut puolessa vuodessa.

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen kuvaili muutosta kirjoittamalla Twitterissä, että "Tilastokeskus päivitti työllisyysasteensa kuvaamaan paremmin tapahtunutta".

Myös monet muut ekonomistit kommentoivat rajua tilastomuutosta tuoreeltaan. He myös huomioivat, että työllisten määrä on parantunut kevääseen verrattuna.

"Työttömyysasteen trendi loikkasi syyskuussa 8,4 prosenttiin, missä se onkin ollut jo toukokuusta. Työllisyys koheni hiukan syyskuussakin, mutta työmarkkinoiden elpyminen uhkaa hyytyä hetkellisesti syksyllä toisen korona-aallon iskettyä", Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi.

Työttömyys nousi syyskuussa edellisen vuoden syyskuusta kaikkien elyjen alueilla. Suurinta nousu oli Uudellamaalla, 62 prosenttia, Pohjanmaalla 49, Varsinais-Suomessa, 44 ja Pirkanmaalla 40 prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi vähiten Kainuussa, vain yhden prosentin. Etelä-Savossa kasvua oli 17, Pohjois-Karjalassa 18, Kaakkois-Suomessa 20 ja Keski-Suomessa 20 prosenttia.

Syyskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoittautuneita kokoaikaisesti lomautettuja oli 57 000, mikä oli 48 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Lue lisää

Vuoden suosituin työnhakupäivä lähenee – arvaatko milloin suomalaiset selaavat työpaikkailmoituksia innokkaimmin?

Työttömien määrä kasvoi marraskuussa 27 000:lla – Ekonomisti: "Todennäköisesti työttömyys kasvaa vielä selvästi talven aikana erityisesti palvelualoilla"

OP:n ekonomistit ennustavat: BKT supistuu tänä vuonna neljä prosenttia

Työttömien ansiopäivärahat ampaisivat koronan myötä kovaan kasvuun