Kotimaa

Kymmenkunta Kanta-Hämeen keskussairaalan aikuispsykiatrian potilasta on saattanut joutua Vastaamoon kohdistuneen tietomurron uhriksi, kertoo sairaanhoitopiiri

Jos näet jossain omia tietojasi julkistettuna tai jos sinua uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, ota viesteistä näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on hankkinut Vastaamolta psykoterapiapalveluita ainakin vuodesta 2017 lähtien. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunut tietomurto voi koskea myös Kanta-Hämeen keskussairaalan potilaita, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri. Alustavan tiedon mukaan tietomurron uhriksi on saattanut joutua kymmenkunta keskussairaalan aikuispsykiatrian potilasta.

Sairaanhoitopiirin mukaan Vastaamolta on hankittu psykoterapiapalveluita ainakin vuodesta 2017 lähtien. Vastaamo on aiemmin kertonut, että marraskuun 2018 jälkeen kirjatut asiakastiedot eivät olisi vaarantuneet.

Sairaanhoitopiiri kertoo olevansa mahdollisimman pian yhteydessä niihin ihmisiin, joille on hankittu Vastaamon psykoterapiapalveluita tietomurtoa koskevana aikana. Perjantain aikana tehdään myös tietoturvaloukkausilmoitus tietosuojavaltuutetulle, sairaanhoitopiiri kertoo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi eilen, että tietomurrossa on saatettu viedä myös Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) asiakkaiden tietoja. Sairaanhoitopiirillä on ollut sopimus Vastaamon kanssa Taysin lasten ja nuorten psykoterapiapalveluista vuoden 2016 alusta vuoden 2018 loppuun.

Länsi-Pohjan ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiristä kerrotaan STT:lle, ettei niillä ole ollut sopimuksia Vastaamon kanssa. Muista sairaanhoitopiireistä STT ei ole vielä saanut vastausta.

KRP tutkii Vastaamoon kohdistunutta hyökkäystä törkeänä tietomurtona ja törkeänä yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä.

Jos näet jossain omia tietojasi julkistettuna tai jos sinua uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, ota viesteistä näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille.

Tekemällä luottokiellon voi ennaltaehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia. Luottokiellon voi tehdä Asiakastiedon ja Bisnoden Oma luottokielto -palvelussa.

Verkkorikollisuuden uhrit voivat saada käytännön neuvoja rikosasioissa ja keskusteluapua Rikosuhripäivystyksen (RIKU) palveluissa. Rikosuhripäivystys 116  006 palvelee suomeksi ma–pe kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14. Puhelu on maksuton. RIKUchat on auki arkisin kello 9–15 ja lisäksi maanantaisin klo 17–19. Chat on osoitteessa riku.fi/chat.

Lue lisää

Hallitus haluaa helpottaa henkilötunnuksen muuttamista

Vastaamon kaltainen tietovuotovyyhti voi poikia oikeusjuttujen suman – yritykselle saattaa koitua jopa kymmenien miljoonien kokonaislasku

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Vastaamo-tapauksesta: "Erityisen alhaista ja tuomittavaa"

F-Secure: Kryptovaluuttojen valvomattomuus mahdollistaa kiristämisen – kymmenet yrittäneet maksaa lunnaita Vastaamo-kiristäjälle