Kotimaa

Karu seuraus sisäilmaongelmista Oulun poliisilaitoksella: Viidesosa työajasta ylimääräisiin matkoihin, satojentuhansien eurojen turhat kulut

Työntekijäryhmistä sisäilmaongelmat ovat vaikuttaneet eniten rikostutkijoiden työskentelyyn.
Kai Tirkkonen
Ylikomisario Urpo Kössön mukaan sisäilmaongelmat ovat vaikuttaneet eniten rikostutkijoiden työskentelyyn. Pahimmillaan he ovat muuttaneet muutaman vuoden aikana neljä kertaa työtiloista toisiin.

Oulun poliisilaitoksen esikuntapäällikkö, ylikomisario Urpo Kössö kertoo, että Oulun alueella jotkut työntekijät ovat muutaman vuoden sisällä muuttaneet pahimmillaan neljä kertaa työtiloista toisiin.

Jollain tasolla sisäilmaongelmat ovat vaikuttaneet noin 350 henkilön elämään. Sisäilman takia on sairastunut arviolta noin 50 henkilöä, ja jonkinlaisia oireita on saanut noin 150 henkilöä. Työntekijäryhmistä sisäilmaongelmat ovat vaikuttaneet eniten rikostutkijoiden työskentelyyn.

Käytännön tasolla sisäilmaongelmat näkyvät poliisin toiminnassa Oulun alueella niin, että työntekijöiden ja eri toimintojen hajaantuminen moneen eri paikkaan tarkoittaa sellaisia ylimääräisiä matkoja, joita ei normaalitilanteessa olisi tarpeen tehdä. Työntekijöitä työskentelee nykyisin viidessä eri toimipisteessä.

Kössö huomauttaa, että kaikki poliisin toiminnot ovat tietyllä tavalla sidoksissa toisiinsa. Nykytilanteen raadollisuus näkyy esimerkiksi rikostutkijan elämässä niin, että takavarikoitu tavara täytyy viedä tiettyyn paikkaan, rikostutkijan työhuone sijaitsee toisessa paikassa ja kuulusteltava epäilty on kolmannessa paikassa.

Ylikomisario arvioi, että keskimäärin 10 tunnin työpäivästä kaksi tuntia eli viidesosa kuluu ylimääräisiin ja "turhiin" matkoihin. On toki syytä huomata, että matkoihin kuluva aika vaihtelee hyvin paljon eri työtehtävissä.

Voidaan ajatella, että tällaiset turhat matkat näkyisivät esimerkiksi poliisin toimintavalmiusajassa tai tutkinnan tuloksissa, mutta näin ei Kössön mukaan kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi ollut.

"Meidän seurattavista ja mitattavista tuloksista ei ole suoraan luettavissa, että meidän työn tuloksellisuus olisi heikentynyt", hän sanoo.

Lisäksi sisäilmaongelmien aiheuttamat muutot väliaikaisiin tiloihin ovat aiheuttaneet satojentuhansien euron ylimääräiset kulut esimerkiksi tarpeellisten turvajärjestelyiden toteuttamisen ja riittävän suurten sosiaalitilojen rakentamisen muodossa. On myös syytä huomata, että poliisin varusteet vaativat runsaasti säilytystilaa, eikä tällaisia säilytystiloja ole valmiina missään kiinteistössä.

"Se ei tosiaan ole mikään 40 sentin kaappi, mikä riittää. Yksistään suojaliivin säilyttäminen vaatii jo 60 sentin kaapin, ja niitä pitää olla vierekkäin 2-3", Kössö kertoo.

Jos tilannetta vertaa normaalin toimistotyöntekijän keskimääräiseen kaappitilantarpeeseen, on yhden poliisin säilytystilan tarve ylikomisarion mukaan vähintään kolminkertainen.

Oulun poliisilaitoksen vuosibudjetti on noin 48 miljoonaa euroa. Kössö arvioi, että tuosta summasta ehkä noin prosentti on mennyt muuttorumban aiheuttamiin ylimääräisiin kuluihin. Nämä rahat olisi voitu käyttää vaikkapa uusiin rekrytointeihin.

Omat ongelmansa tulevat myös siitä, jos vaikkapa lupapalveluiden työntekijä ei pysty huonon sisäilman takia olemaan työpaikallaan, eikä etätöidenkään tekeminen ole kaikissa tapauksissa mahdollista.

"Se on suoraan pois siitä resurssista", Kössö muistuttaa.

Joka viides poliisin henkilöstöstä työskentelee vakavista sisäilmaongelmista kärsivissä kohteissa. Huonokuntoisia tiloja on MT:n selvityksen mukaan erityisesti Pohjois-Suomessa.

Lue lisää

Kokenut ylikomisario ehdottaa ratkaisua harvaan asuttujen alueiden poliisipulaan: 20 prosenttia lisää peruspalkan päälle

Kärsämäellä lopetettua sutta oli ammuttu muutama päivää aiemmin – poliisi tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena

Miehet ampuivat lokkeja tarkoituksenaan kouluttaa koiraa – poliisi tutkii eläinsuojelurikosta

Osa sisäilmasta sairastuneista hyötyi terapiasta – tutkimuksessa mukana olleille hengitysoireita, erilaisia kipuja, vatsaoireita, päänsärkyä ja yleisoireita