Kotimaa

Talonraunio palaa yksin Koskenpäällä – Päivystävä palomestari tiukkana: "Älä polta luvatta kiinteistöäsi, äläkä jätä kytevää rakennusta valvomatta!"

Kiinteistöliitolla selkeät ohjeet rakennusten polttamiseen. Lupa pitää aina olla.
Miia Forssell
Vanha rakennuksen raunio paloi lauantaina illalla Jämsän Koskenpäällä itsekseen. Ohikulkija nappasi paikanpäältä kuvan, kun savua leijaili läheisellä tiellä.

Tamperelainen Miia Forssell haistoi palaneen käryä lauantaina ajellessaan Jämsän Koskenpäältä kohti Keuruuta. Vähän matkan päässä tieltä lähellä Keuruun rajaa paloi vanha kiinteistö.

Palatessaan samaa reittiä illan hämärtyessä, rakennuksen jäänteet paloivat yhä.

"Melkoinen savu sieltä tuli, ajaessa ihmettelin kun oli harmaana joka paikka."

Forssell otti paikanpäältä kuvan, jossa näkyy yhä tulessa oleva raunio. Vanha pönttöuuni seisoo yhä sisukkaasti kaiken keskellä. Rakennuksen jäänteitä on kasalla sen ympärillä. Liekit nuolevat rakennusjätettä.

Soitto paikalliselle päivystävälle palomestarille paljastaa, ettei kyseessä ole ainakaan luvallinen talon poltto.

"Meillä ei ole tiedossa, että siellä olisi tänään ollut tarkoitus polttaa joku vanha rakennus. Meillekin välillä tarjotaan vanhoja rakennuksia poltettavaksi harjoitusmielessä, mutta harvoin", kertoo Jämsä-Kuhmoinen -alueen päivystävä palomestari Tinja Hännikäinen.

Hännikäinen muistuttaa, että kiinteistön polttaminen omavaltaisesti ei käy laatuun.

"Vaikka olisi kyseessä oma talo, sille pitää olla ympäristövalvonnan lupa. Vieraan talon polttaminen onkin sitten poliisiasia."

Joka tapauksessa palavaa rakennusta tai edes röykkiötä roinaa ei saa jättää yksin palamaan tai edes kytemään.

"Ei tarvita kummoista hiillosta, kun se saattaa nopeasti levitä maastopaloksi. Idea saattaa tuntua hyvältä, mutta ei ole sitä. Älä polta rakennusta salaa!"

Hannikainen tietää, että maaseudulla on paljon tyhjillään olevia vanhoja kiinteistöjä, jotka ovat muuttuneet omistajilleen ongelmajätteeksi.

"Purkaminen maksaa ja joku saattaa keksiä, että polttamalla jätteestä pääsee eroon. Se ei kuitenkaan käy. Rakennusjätteen palokaasut eivät ole turvallisia hengittää."

Päivystävä palomestari muistuttaakin, että Kuntaliiton sivulta löytyvät selkeät ohjeet rakennusten polttamiseen. Linkki ohjeisiin tästä – Rakennusten poltto.

Lue lisää

Pirtin Kehräämö ostaa Jämsän huopatehtaan – "Kotimaisesta lampaanvillasta valmistettujen tuotteiden kysyntä kasvaa"

Poltatko kynttilää jääkaapissa tai muuten koitat kylmäsavustaa omatekoisilla virityksillä – ei kannattaisi, viritykset ovat aiheuttaneet jo miljoonien eurojen vahingot

Katso tunteellinen video talon kohtalosta: Maallemuuttaneen pariskunnan vanha hirsitalo paloi – etsivät nyt tilalle toista vanhaa hirsirunkoa

Lunawoodin tehtaalla paloi rimoituslaitos Kaskisissa