Kotimaa

THL: Suomessa raportoitu 196 uutta koronavirustartuntaa – Italiassa on osoitettu mieltä kiristyvien koronarajoitusten vuoksi

Brtianniassa on uutisoitu, että julkisen terveydenhuollon työntekijöitä aletaan rokottaa ennen joulua.

Suomessa on raportoitu 196 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kahdessa viikossa on raportoitu 2 850 tartuntaa, mikä on 534 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisten kahden viikon tapauksista noin 900 on todettu 20–29-vuotiailla. Seuraavaksi eniten tapauksia samalla aikavälillä on todettu 30–39-vuotiaiden ja 10–19-vuotiaiden ikäryhmissä, kummassakin 400–500 tapausta.

Taudin ilmaantuvuus koko maassa on THL:n mukaan kahden viime viikon ajalta noin 44 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Perjantain tietojen mukaan sairaalahoidossa oli 70 ihmistä. Heistä kymmenkunta oli tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien määrästä ja mahdollisista uusista kuolemantapauksista kerrotaan seuraavan kerran maanantaina.

Yhteensä tartuntoja on Suomessa todettu 14 848. Keskiviikon tiedon mukaan heistä parantuneita on arviolta 9 800.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu 353.

Koronavirustestejä on tehty Suomessa tähän mennessä yli 1,4 miljoonaa.

Italiassa tiukennetaan koronarajoituksia. Maassa on rekisteröity ennätysmäärä uusia tartuntoja, liki 20 000.

Uusien määräysten mukaan kaikki elokuvateatterit, kuntosalit ja uimahallit suljetaan huomenna. Ravintoloiden ja baarien on huomisesta alkaen lopetettava tarjoilu jo iltakuudelta, kerrotaan pääministeri Giuseppe Conten kansliasta.

Italia kuuluu koronan pahiten runtelemiin maihin Euroopassa. Maassa on todettu yli 8 300 koronatartuntaa miljoonaa asukasta kohti ja viruksen seurauksena on kuollut 616 ihmistä miljoonaa asukasta kohti, kertoo tilastosivusto Worldometer. Suomessa vastaavat luvut ovat runsaat 2 600 ja 64.

Worldometerin luvuissa on ajoittain havaittu epäjohdonmukaisuuksia.

Roomassa parisataa uusia koronarajoituksia vastustanutta mielenosoittajaa otti sunnuntain vastaisena yönä väkivaltaisesti yhteen mellakkapoliisin kanssa. Mielenosoittajat polttivat roskapönttöjä ja paiskoivat poliiseja kivillä ja ilotulitteilla.

Ainakin seitsemän mielenosoittaja otettiin kiinni. Kyseessä oli jo toinen väkivaltaiseksi ryöstäytynyt koronarajoitusten vastustajien mielenosoitus Italiassa viikonlopun aikana. Lauantaina Napolissa maan eteläosassa oli niin ikään yhteenotto poliisin ja protestoijien välillä.

Kevään kaksi kuukautta kestäneet koronasulut saivat Italian talouden vajoamaan pahimpaan taantumaan sitten toisen maailmansodan. Italian viranomaiset ovat toisen aallon aikana yrittäneet välttää valtakunnallisia sääntöjä ja pyrkineet estämään tartuntojen leviämistä alueellisilla säännöksillä.

Britanniassa maan julkisen terveydenhuollon (NHS) työntekijät saavat koronarokotuksen ennen joulua, kertoo brittiläinen Mail on Sunday -lehti.

Lehden mukaan hallitus on jo valmistellut lakiesityksen, joka sallisi Britannian ohittaa EU:n rokotteiden hyväksymisprosessin, jos turvallinen ja tehokas rokote saadaan käyttöön ennen kuin brexitin jälkeinen siirtymäaika päättyy vuoden lopussa.

Lehti perustaa tietonsa sähköpostiin, jonka NHS:n johtoon kuuluva henkilö oli lähettänyt alaisilleen. Siinä hän kehottaa kaikkia käymään influenssarokotuksessa, jotta he voivat ottaa koronarokotuksen mahdollisesti jo joulukuun alussa.

Britannian pääministeri Boris Johnson on toivonut, että rokotukset alkaisivat mahdollisimman pian, jotta koronan toisen aallon pahoin runtelema maa säästyisi täydelliseltä koronasululta.

Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen kansliapäällikkö on saanut koronatartunnan. Sen paremmin Pence kuin hänen vaimonsakaan eivät ole saaneet tartuntaa, ja heidän koronatestinsä ovat negatiivisia.

Kansliapäällikkö Marc Short jää karanteeniin ja auttaa tartuntaketjun jäljittämisessä, sanoi Pencen edustaja Devin O'Malley lausunnossaan.

Pence aikoo jatkaa vaalikampanjointiaan normaaliin tapaan.

Koko joukko Valkoisen talon työntekijöitä, kuten myös presidentti Donald Trump on sairastanut koronan. Tästä huolimatta Trump on vähätellyt virusta ja kehottanut osavaltioita ajamaan alas koronarajoituksia, jotta talous voi elpyä.

Yhdysvalloissa on raportoitu jo 224 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Lue lisää

Taisteluväsymys ja hieman liian aikaiset höllennykset edesauttoivat koronatilanteen heikentymistä, arvioivat asiantuntijat

Valmet aloittaa yt-neuvottelut määräaikaisista lomautuksista

AstraZenecan koronarokotteen teho jäi 70 prosenttiin

Financial Times: Koronapandemia uhkaa lisätä sukupuolten välistä epätasa-arvoa työmarkkinoilla