Kotimaa

THL: Influessarokotus on erityisen tärkeä tänä vuonna – riskiryhmien rokotukset ovat alkaneet Suomessa

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan.
Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Influenssakausi lähestyy Suomessa. Osa kunnista on aloittanut riskiryhmien influenssarokotukset, mutta suurin osa aloittaa rokottamisen marraskuun alussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL.

THL muistuttaa, että influenssarokotteen ottaminen on erityisen tärkeää koronapandemian aikana.

"Samanaikaisesti sairastettu influenssa ja korona ovat huono yhdistelmä kenelle tahansa, mutta aivan erityisesti riskiryhmille. Sen vuoksi influenssarokotteen ottaminen on tänä vuonna erityisen tärkeää. Rokote ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä", THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tiedotteessa.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Maksuttoman rokotteen saavat muun muassa kaikki 65 vuotta täyttäneet, 6 kuukauden–6 vuoden ikäiset lapset ja raskaana olevat naiset.

Nohynek kertoo, että aiempien vuosien tapaisia suuria joukkorokotuksia ei voida toteuttaa koronapandemian takia, mutta esimerkiksi ajanvaraukseen perustuvat rokotustilaisuudet ovat mahdollisia.

THL:n mukaan influenssakausi ei ole vielä alkanut Suomessa. THL:n tartuntarekisteriin ei ole heinäkuun jälkeen ilmoitettu yhtään laboratoriovarmistettua influenssatartuntaa.

Influenssaa on havaittu sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla vähemmän kuin aiempina vuosina.

"Käynnissä oleva covid-19-pandemia ja viruksen leviämistä estävät toimet, kuten hygieniaohjeet, turvavälit ja maskien käyttö, ovat todennäköisesti vaikuttaneet myös influenssatartuntojen määrään", kertoo THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

"Tulevan influenssaepidemian voimakkuutta on kuitenkin mahdoton ennustaa, joten rokote kannattaa ottaa nyt kun tartuntojen suhteen on vielä rauhallista."

Lue lisää

Influenssarokotteet loppumassa koko maassa – rokotuksia joudutaan keskeyttämään monin paikoin

Influenssarokote myyty loppuun sadoissa apteekeissa – rokotetta ei ole myöskään lääketukussa

THL uskoo, että influenssarokotteet riittävät suuresta kysynnästä huolimatta

Influenssarokotteita jaetaan tänä vuonna ajanvarauksella – THL kehottaa ottamaan rokotuksen: "Samanaikainen koronatartunta ja kausi-influenssa on huono yhdistelmä"