Kotimaa

Katso, kuinka koronatilanne on kehittynyt eri kunnissa – hallitus tiedottaa ravintoloiden kohtalosta suorassa lähetyksessä kello 15.15

Suomessa on raportoitu 188 uutta koronavirustartuntaa kuluneen vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tämänhetkiselle epidemiatilanteelle ominaista ovat alueellisten tilanteiden nopeat muutokset. Kunnittainen kartta tämän tekstin lopussa.

Valtakunnallisesti uusien tautitapausten ilmaantuvuus, testattujen näytteiden määrä sekä positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä ovat pysyneet jokseenkin samalla tasolla pari viikkoa.

Helsingin ja Uudenmaan alueella tartunnanjäljitystyö on sujuvoitunut aiemmasta. Viime viikon aikana enää alle puolet alueen tartunnoista jäi tartunnanlähteeltään epäselviksi.

Vaasassa tautitilanne on saatu laantumaan, ja useilla muillakin alueilla on onnistuttu katkaisemaan tartuntaketjuja ripeillä toimilla.

Viikolla 43 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1 221 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla niitä oli 1 257. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 22,0 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun edeltävällä viikolla se oli 22,7.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,25–1,35.

Alueelliset, oikea-aikaiset ja riittävän kattavat toimet voivat vaikuttaa paikalliseen epidemiatilanteeseen tehokkaasti, ja ovat siten epidemian torjunnan näkökulmasta edelleen aivan olennaisia.

Viikoittainen seuranta osoittaa, miten epidemiatilanteen kasvu voi nopeastikin rauhoittua, kun alueellisia ja paikallisia suosituksia ja rajoituksia otetaan käyttöön ja tartunnanjäljityksessä onnistutaan hyvin.

Myös Helsingin ja Uudenmaan alueella tartunnanjäljitystyö on sujuvoitunut siten, että epäselviksi jäi enää alle puolet kaikista alueen tartunnoista.

Kaikista tartunnoista 60 prosenttia tapahtui perhepiirissä, 15 prosenttia yksityiselämän juhlissa tai ystävien tapaamisissa sekä 10 prosenttia harrastuksissa ja työpaikoilla.

Alueet antavat oman kokonaisarvionsa epidemiatilanteestaan – perustaso, kiihtymisvaihe tai leviämisvaihe – kerran viikossa.

Vaasan sairaanhoitopiiri on leviämisvaiheessa, ja viisi muuta aluetta kiihtymisvaiheessa: Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut palanneensa kiihtymisvaiheesta takaisin perustasolle.

Muut sairaanhoitopiirit ovat perustasolla.

Verrattuna edelliseen viikkoon viikolla 43 yhä useamman tapauksen tartunnanlähde saatiin selvitettyä. Uusien tartuntojen tartunnanlähde on jäänyt epäselväksi koko maassa noin 35–40 prosentissa tartunnoista.

Tartunnoista, joista tartunnanlähde saatiin selville, 60 prosenttia tapahtui perhepiirissä, 15 prosenttia yksityiselämän sosiaalisissa tilanteissa, esimerkiksi ystävien tapaamisissa, yksityistilaisuuksissa ja juhlissa.

Harrastuksiin liittyvien tartuntojen osuus oli noin kymmenen prosenttia, samoin kuin työpaikalla tapahtuneiden osuus. Oppi-laitos tai päiväkoti yhdistettiin tartunnanlähteeksi vain pienessä osassa tartuntoja.

Viikolla 43 suoraan ravintoloihin liittyviä tartuntoja raportoitiin aiempaa selvästi vähemmän.

Tartuntoja todetaan tällä hetkellä edelleen eniten nuoremmissa ikäluokissa ja nuorilla aikuisilla.

Vanhempien ikäluokkien osuus tartunnan saaneista on hieman kasvanut viime viikkojen aikana. Viikolla 43 kaikista tapauksista yli 75 prosenttia todettiin alle 50-vuotiailla, ja yli 40 prosenttia alle 30-vuotiailla.

Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista oli noin 10 prosenttia. Yli 70-vuotiaiden osuus todetuista tartunnoista oli hyvin pieni, joitakin prosentteja.

Yli 70-vuotiaat kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään, ja riskiryhmien suojeleminen on edelleen tärkeää vakavien koronatapausten ehkäisemiseksi.

Lue myös:

Oulu siirtymässä koronan kiihtymisvaiheeseen, Hus aloittaa tutkimuksen koronaviruksen pitkäaikaisista vaikutuksista

Lue lisää

Korona vauhditti kaupan digitalisaatiota

Ilahduttavat uutiset siivittävät lomaa

Lopullista totuutta maskien tehosta koronan torjunnassa ei ole vielä saavutettu – kokeneet suomalaistutkijat pitävät näyttöä hyödyistä selvänä

Ravintola-alalla on odotettu nopeampaa rajoitusten purkua – hallituspuolueilla yhä erimielisyyttä