MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kotimaa

EKP ei koskenut korkoihin, mutta varautuu jo entistä heikompaan talouskehitykseen

Euroalueella kesällä virinnyt elpyminen hidastuu nyt ennakoitua nopeammin.
Euroopan keskuspankki kertoi arvioivansa tarkasti muun muassa uusia tietoja koronapandemian kehityksestä. LEHTIKUVA/AFP.

Euroopan keskuspankki valmistautuu uusiin elvytystoimiin joulukuussa, koska synkkenevä koronatilanne hyydyttää euromaiden talouskehitystä.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi korkokokouksen jälkeen, että euroalueella kesällä virinnyt elpyminen hidastuu nyt ennakoitua nopeammin.

Joulukuussa keskuspankki saa päivitetyt arviot eurojärjestelmän talousnäkymistä ja säätää niiden perusteella suunnitelmiaan.

"Olimme yhtä mieltä, että toimiin on tartuttava", Lagarde sanoi.

Pankin neuvosto totesi lausunnossaan, että riskit painottuvat selvästi odotettua heikomman kehityksen suuntaan. Näin ollen neuvosto ilmoitti arvioivansa tarkasti uusia tietoja pandemian etenemisestä, rokotteiden saatavuudesta ja valuuttakurssikehityksestä.

EKP jätti ohjauskorkonsa ennalleen, eikä tehnyt muutoksia myöskään lainaosto-ohjelmaansa, johon se on varannut 1  350 miljardia euroa ja joka on voimassa ensi vuoden kesäkuun loppuun asti.

Euroalueen inflaatio on tällä hetkellä selvästi hitaampaa kuin EKP:n tavoite, joka on vajaat kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Elo- ja syyskuussa kuluttajahintojen suunta kääntyi taloutta hyydyttävän deflaation puolelle.

Lue lisää

EKP piti korot ennallaan – Lagarden mukaan pandemia aiheuttaa yhä "merkittäviä riskejä" euroalueen taloudelle

OP lykkää vuoden 2019 tuotto-osuuksien korkojen maksua jälleen – perustelee EKP:n suosituksella voitonjaon rajoittamisesta

Naapurilla menee vielä huonommin

EKP: Euroalueen talous supistuu tänä vuonna kahdeksalla prosentilla, ensi vuonna talous taas nousu-uralle