Kotimaa

Työeläkeyhtiöiltä Varmalta ja Ilmariselta hyviä uutisia: tuloksista puuttuu dramatiikka

Ilmarisen sijoitussalkun tuotto nousi plussalle, Varman sijoitustuotot tammi–syyskuussa miinuksella 2,6 prosenttia.
Ilmarisen sijoitussalkun tuotto nousi 0,6 miljardia euroa plussalle. LEHTIKUVA / Mesut Turan

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto avasi vuoden kolmannen vuosineljäneksen tulosinfon kahdella positiivisella asialla: Suomi on pärjännyt koronapandemian kurittamassa talousympäristössä suhteellisen hyvin – "ehkä myös korpikansan luonteensakin ansiosta". Toiseksi, työeläkeyhtiö Varman tulosta tammi-syyskuussa hän kuvasi tylsänä.

"Kun dramatiikka puuttuu, se on hyvä uutinen", Murto avasi lähes 47 miljardin euron eläkesijoituksia hallinnoivan yhtiön logiikkaa.

Varman sijoitustulos oli silti tammi–syyskuussa -2,6 prosenttia miinuksella. Finanssikriisiin nähden tuottojen menetys on jäänyt koronavuotena suhteellisen pieneksi. Varman sijoitusten markkina-arvo syyskuun lopussa oli 46,8 miljardia euroa, 1,9 miljardia euroa viime vuoden vastaavaan aikaa nähden vähemmän.

Eläkeyhtiö Ilmarisen eläkevarojen sijoitustuotot kääntyivät plussalle koronakriisin aiheuttamasta säikähdyksestä huolimatta. Sijoitusten tuotto nousi tammi-syyskuussa 600 miljoonaan euroon. Eläkeyhtiön sijoitussalkun markkina-arvo oli syyskuun lopussa 50,3 miljardia euroa, kun se vuosi sitten oli 50,5 miljardia euroa.

"Voi olla, että tämä on ainoa eläkeyhtiö, joka raportoi tammi-syyskuulta positiiviset sijoitustuotot", sanoi toimitusjohtaja Jouko Pölönen tiedotustilaisuudessa.

Myös Ilmarisen vakavaraisuus vahvistui sijoitusmarkkinoiden toipuessa koronapandemian aiheuttamasta alkuvuoden rajusta kurssilaskusta.

Vaikka sijoitustuotot olivat 1,1 prosenttia plussalla, Ilmarisen kokonaistulos jäi tammi-syyskuussa 107 miljoonaa euroa miinukselle.

Kolmannen neljänneksen tulosparannus oli kuitenkin lähes miljardi euroa ja kolmannen vuosineljänneksen sijoitussalkun tuotto oli 3,2 prosenttia eli noin 1,6 miljardia euroa sijoitusmarkkinoilla jatkuneen positiivisen kehityksen myötä.

"Kesän aikana koronaviruksen leviämistä onnistuttiin rajoittamaan ja talouksia päästiin avaamaan. Keskuspankkien ja valtioiden massiiviset tukitoimenpiteet ovat jatkuneet tukien laajasti talouksia ja sijoitusmarkkinoita", Pölönen sanoo.

Vakuutusmaksutulo laski neljään miljardiin euroon lomautusten lisääntymisen ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen 2,6 prosentin alennuksen seurauksena. Työnantajamaksua on alennettu toukokuusta joulukuun loppuun.

Eläkkeitä Ilmarinen maksoi 4,6 miljardia euroa yhteensä 457 937 eläkkeensaajalle tammi-syyskuussa.

Talousennusteita on päästy pahimmista skenaarioista korjaamaan hieman ylöspäin, mutta maailmantalouden odotetaan IMF:n uusimmissa ennusteissa taantuvan -4,4 prosenttia.

"Syksyn aikana koronaviruksen uudelleenleviäminen on kiihtynyt aiheuttaen rajoitustoimenpiteiden käyttöönottoa ja kasvavaa epävarmuutta talousnäkymiin", Pölönen arvioi.

Ilmarinen arvioi tulevaisuuden näkymissään, että kasvavan työttömyyden ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen alennuksen seurauksena maksutulo laskee merkittävästi viime vuodesta.

Eläkeyhtiö Varman eläkevarojen sijoitusten tuotto oli tammi-syyskuussa miinuksella 2,6 prosenttia, kun se viime vuonna oli plussalla 8,8 prosenttia.

Sijoitusten markkina-arvo oli 46,8 miljardia euroa, kun se vuoden alussa oli 48,7 miljardia euroa.

Kokonaistulos oli miinuksella lähes kaksi miljardia euroa.

Sijoitustuotot jatkoivat kuitenkin elpymistä vuoden kolmannella neljänneksellä alkuvuoden rajusta koronan aiheuttamasta kurssilaskusta. Sijoituksista eniten elpyivät noteeratut osakkeet, jotka olivat neljä prosenttia plussalla vuoden alusta. Tammi–maaliskuussa Varman osakesijoitukset sukelsivat 21 prosenttia. Myös hedgefund-sijoitusten yhtiö odottaa nousevan lähelle nollaa vuoden loppuun ,mennessä. Varman sijoitusten markkina-arvo nousi 1,5 miljardilla eurolla kesäkuun loppuun verrattuna.

Lue lisää

Tulosjulkistaja Varma: "Eläkejärjestelmä selvisi ensimmäisestä koronavuodesta säikähdyksellä – sijoitustuotoissa emme täysin onnistuneet"

Varman Murto: Tälle vuodelle on ladattu kovat odotukset talouskasvusta, mutta se ei koske vielä Eurooppaa

Ilmarisen sijoitukset tuottivat koronavuodesta huolimatta yli 7 prosenttia – sijoitusvarallisuuden arvo nousi ennätykselliseen 53 miljardiin euroon

Ilmarisen Mikko Mursula markkinoiden tunnelmista: " Tästä tulee erittäin vahva elpymisen vuosi"