Kotimaa

Etätyöt räjäyttivät postin siirron kysynnän – erityisesti nuoret innostuivat kääntämään postinsa mökkipaikkakunnille

Tyypillisesti postin määräaikainen edelleenlähetys on tilattu tänä vuonna noin kolmeksi viikoksi.
Petteri Kivimäki
Postin määräaikainen edelleenlähetys kasvatti suosiotaan viime vuoteen verrattuna erityisesti maalis- ja huhtikuussa. Kuvassa postinjakaja Ari Tollola.

Koronaviruksen takia lisääntyneet etätyöt ovat näkyneet myös kansalaisten innossa siirtää postejaan esimerkiksi mökkipaikkakunnilleen.

Postin ohjauksen tuotepäällikkö Laura Lehtonen Postista kertoo, että postin määräaikainen edelleenlähetys kasvatti suosiotaan viime vuoteen verrattuna erityisesti maalis- ja huhtikuussa. Molempina kuukausina postin edelleenlähetys tilattiin noin 50 prosenttia viime vuotta useammin. Palvelua tilattiin runsaasti vielä toukokuussakin.

"Kesäkuu on ollut sitten jo samaa luokkaa kuin viime vuonna", Lehtonen kertoo.

Yleinen etätyösuositus astui voimaan maaliskuussa. Lehtonen arvelee, että edelleenlähetyksen suosion kasvun taustalla olivat juuri etätyöt.

"Etätöitä on mahdollisesti tehty mökiltä käsin tai muualta", hän sanoo.

Tyypillisesti postin määräaikainen edelleenlähetys on tilattu tänä vuonna Lehtosen mukaan noin kolmeksi viikoksi.

"Ehkä ihmiset eivät ole tienneet, miten kauan mökillä pystyy olemaan", hän arvioi.

Koska edelleenlähetyksen keskipituus on noin kolme viikkoa, voi tästä päätellä, että suurin osa postinsa esimerkiksi huhtikuussa kesämökilleen kääntäneistä asiakkaista ei saanut postia mökilleen enää vaikkapa kesäkuussa. Toisin sanoen etätöiden vaikutus ei siis enää näy postin edelleenlähetyksessä ainakaan merkittävästi.

"Maalis-, huhti- ja toukokuussa on selkeästi oltu etänä enemmän kuin muina vuosina, mutta kesäkausi on ollut samanlainen kuin aiemmin", Lehtonen sanoo.

Vilkkaimpina kuukausina postejaan ovat kääntäneet kymmenettuhannet ihmiset. Niin sanottuina normaalikuukausina palvelua käyttävät muutamat tuhannet ihmiset.

"Tämä on aikasidonnainen palvelu. Selkeästi silloin, kun ihmiset ovat mökillä, he tilaavat tätä palvelua enemmän", Lehtonen kertoo.

Kun mietitään sitä, mistä ja mihin posteja on edelleenlähetetty, esiin nousee se, että kesäkaudella posteja käännetään suuremmista kaupungeista mökkikaupunkeihin. Sen sijaan tyypillisinä hiljaisempina aikoina postin käännön taustalla ovat muut syyt kuin mökkeily.

"Voi olla, että henkilö on ulkomailla ja hän haluaa siksi aikaa siirtää postit jollekin tuttavalle tai sitten hän on putkiremontin vuoksi evakossa", Lehtonen kertoo esimerkkejä.

Normaalitilanteeseen verrattuna asiat muuttuivat kevään ja alkukesän aikana postin käännön suhteen myös palvelun asiakaskunnassa.

"Selkeästi enemmän on nuorempiakin ihmisiä, jotka ovat tavallaan löytäneet tämän palvelun koronan ja lisääntyneen mökkeilyn myötä", Lehtonen sanoo.

Aiemmin postin siirto on ollut lähinnä vanhemman väestön juttu.

Lue lisää:

Postin hallituksen puheenjohtajan ennuste: Jakelupäivät harvenevat tulevaisuudessa

Karstulan sivukylällä postinjakelu on ollut retuperällä jo pitkään – lähes kaikki posti saapuu nykyään sähköisessä muodossa

Lue lisää

Posti tarkentaa toimitusaikoja, nopeuttaa pakettitoimituksia ja mahdollistaa lähetyksen seuraamisen kartalla

Postitus, kallistuva ja epävarma harrastus

Posti on tehnyt kaikkien aikojen ennätyksensä joulupakettien määrässä – jo seitsemän miljoonaa pakettia toimitettu

Vielä tänään ehtii postittaa joulutervehdyksen joulumerkillä