Kotimaa

Suomalaiset tekivät kesällä vapaa-ajan matkoja vähemmän kuin viime vuonna – koronakesä kuitenkin lisäsi mökkeilyä

Hotelleissa vietetyistä kesäöistä suli pois noin kolmannes viime kesään verrattuna.
Mökkeily vetosi suomalaisiin koronakesänä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Suomalaisten matkailu keskittyi menneenä kesänä kotimaahan. Silti suomalaiset tekivät vapaa-ajan matkoja vähemmän kuin viime vuonna, selviää Tilastokeskuksen julkaisemista ennakkotiedoista.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneet vapaa-ajanmatkat vähenivät touko–elokuussa viime vuoden vastaavasta ajasta. Yhteensä tällaisia matkoja tehtiin viime kesänä 9,7 miljoonaa.

Ilmaiseen majoitukseen tehtyjä matkoja tehtiin 7,2 miljoonaa, joka oli hieman vähemmän kuin viime vuoden touko–elokuussa.

Maksullisen majoituksen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin 2,5 miljoonaa, mikä on viidennes vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Sen sijaan koronakesän mökkibuumi näkyi mökkimatkojen lisääntymisenä. Yöpymiset sekä omilla että vuokratuilla mökeillä lisääntyivät lähes puolitoistakertaisiksi viime vuodesta.

Hotelleissa vietetyistä kesäöistä suli pois noin kolmannes viime kesään verrattuna.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin puoli miljoonaa työ- ja kokousmatkaa. Työmatkat kotimaassa vähenivät puoleen viime vuodesta.

Tilastokeskus keräsi tiedot kesä–syyskuussa verkossa tai puhelinhaastattelussa noin 5  200 suomalaiselta, jotka olivat iältään 15–84-vuotiaita.

Yhteensä suomalaiset tekivät 10,8 miljoonaa matkaa touko–elokuussa, Tilastokeskus kertoo.

Ulkomaille tehtiin kesällä kaikkiaan 560  000 vapaa-ajanmatkaa. Lukuun on laskettu mukaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Kaikkien näiden matkojen määrä on alle viidennes viime vuoden kesään verrattuna.

Lentäen tehtyjä ulkomaanmatkoja oli touko–elokuussa 95 prosenttia vähemmän ja laivalla tehtyjä 70 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Matkustusrajoitusten takia suomalaiset suuntasivatkin ulkomaanmatkoillaan etelänaapuriimme, minne laivaliikenne kulki miltei normaalisti. Kaikista yöpymisen kohdemaassa sisältäneistä ulkomaan vapaa-ajanmatkoista suuntautui Viroon jopa puolet. Tästä huolimatta Viron matkoja tehtiin vain noin puolet verrattuna viime vuoden samaan aikaan.

Lue lisää

Korona vei punkaharjulaiselta matkailutila Rantakatilta venäläiset vieraat – "Loppiainen on myyty aina loppuun, mutta nyt koko tila on käytännössä tyhjillään"

Venäläisten matkailijoiden puute kurittaa matkailualaa – hotellit ja rinteet ovat uudenvuoden jälkeen todennäköisesti tyhjinä

Sitra: Kansallisylpeys on kasvanut korona-aikana – halu ulkomaanmatkailuun todennäköisesti palaa takaisin

MaRa patistaa lopettamaan yökahvilatoiminnan Uudellamaalla heti – "Ei nyt yksinkertaisesti sovi tähän epidemiatilanteeseen"