Kotimaa

Afrikan sarven vakaus vaakalaudalla: Aseelliset yhteenotot leimahtivat Etiopiassa, YK:n pääsihteeri vaatii jännitteiden välitöntä lieventämistä

Nobelin rauhanpalkinnon saanut Abiy Ahmed on määrännyt liittotasavallan joukkoja Tigrayhin.
Guterres sanoi vaativansa jännitteiden välitöntä lieventämistä ja kiistan rauhanomaista ratkaisua. Lehtikuva/AFP

Etiopiassa torstaina ja keskiviikkona käynnistyneet aseelliset yhteenotot Tigrayn alueella voivat uhata koko Afrikan sarven alueen vakautta, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi Twitterissä. Hän sanoi vaativansa jännitteiden välitöntä lieventämistä ja kiistan rauhanomaista ratkaisua.

Etiopian pääministeri, Nobelin rauhanpalkinnon viime vuonna saanut Abiy Ahmed on sanonut määränneensä liittotasavallan joukkoja Tigrayhin vastauksena alueen valtapuolueen Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) tekemälle hyökkäykselle paikalliseen sotilasleiriin. TKVR on kiistänyt syytöksen ja pitää sitä pääministerin tekosyynä käydä puoluetta vastaan sotilaallisin keinoin. TKVR:n johtajat käytännössä hallitsivat Etiopiaa kolme vuosikymmentä ennen kuin Abiy nousi valtaan.

Abiy sanoi perjantaina hallituksen yrittäneen kärsivällisesti ratkoa ongelmia TKVR:n kanssa erilaisin rauhanomaisin keinoin.

"Olemme yrittäneet sovittelua, rauhanvälitystä ja vuoropuhelua. Ne kaikki epäonnistuivat TKVR:n rikollisen ylpeyden ja itsepäisyyden vuoksi", hän kirjoitti Twitterissä.

Abiyn mukaan sotilasoperaatioiden tavoitteet on rajattu tiukasti.

"Liittotasavallan joukkojen aloittamilla operaatioilla on selkeät, rajalliset ja saavutettavissa olevat tavoitteet: palauttaa laillisuusperiaate ja perustuslaillinen järjestys ja puolustaa etiopialaisten oikeutta rauhanomaiseen elämään koko maassa."

Tigrayta johtava Debretsion Gebremichael sanoi torstaina, että taisteluita käydään osavaltion länsiosissa ja liittotasavallan joukkoja on kerääntymässä osavaltion rajan tuntumassa Amharan ja Afarin osavaltioissa.

Diplomaattilähteen mukaan molempien puolten ihmisiä on todennäköisesti kuollut, sillä torstaina käytiin ankaria taisteluita rajun tykistötulen säestämänä erään Tigraysta Amharan alueelle vievän päätien lähistöllä.

Nimettömänä puhuneen avustustyöntekijän mukaan Amharassa terveyskeskukseen tuli 25 sotilasta hoidettavaksi. Hän ei kertonut, kumpaa puolta he edustivat.

Tigrayn internet- ja puhelinlinjoja on katkaistu, joten mitään tietoja on vaikea vahvistaa.

Etiopian tilanne on International Crisis Group -järjestön mukaan tärkeä siksi, että pitkittyvä sisällissota voisi vetää mukaansa Eritrean. Eritrean presidentti Isaias Afwerki on läheinen Abiyn kanssa, mutta Afwerkin ja ja TKVR:n välit ovat erittäin toraisat. TKVR hallitsi Etiopiaa sen sotiessa Eritrean kanssa.

Abiy sai rauhannobelinsa nimenomaan lopettamalla sodan Eritrean kanssa.

Tigrayn osavaltiolla on komennossaan noin neljännesmiljoona sotilasta, joten mahdollinen sota voisi olla pitkä ja verinen, järjestö sanoo. Sota voisi myös horjuttaa koko Etiopiaa, joka on jaettu osavaltioihin pitkälti eri etnisten ryhmien mukaan.

Lue lisää

Rauhan Nobel Etiopian pääministerille Abiy Ahmedille

Afrikkasuitsii nälkää

Etiopialaiset tuotosseurantaopissa Suomessa

vierasyliö Ratkaistaanko lajimme kohtalokaupungeissa vai maaseudulla?