Kotimaa

Viking Grace ajanut karille Maarianhaminan edustalla, syynä ilmeisesti kova tuuli – ihmishenkiä ei ole vaarassa

Viking Linen Amorella-alus ajoi karille syyskuussa.
Alus on ajautunut karille aivan rannan tuntumassa Maarianhaminan länsisataman lähellä. LEHTIKUVA / Niclas Nordlund

Viking Linen matkustaja-alus Viking Grace on ajanut karille Maarianhaminan edustalla aivan rannan tuntumassa. Tieto vahvistetaan STT:lle Meripelastuskeskuksesta.

Alus on tukevasti karilla, siinä ei ole vuotoja, eikä ihmishenkiä ole välittömässä vaarassa, Meripelastuskeskuksesta kerrotaan.

Reitillä Turku–Ahvenanmaa–Tukholma liikennöivä alus sai pohjakosketuksen kello 14.10 aivan Maarianhaminan sataman läheisyydessä, Viking Line kertoo tiedotteessaan. Henkilövahinkoja ei yhtiön mukaan ole havaittu.

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo STT:lle puhelimitse, että karilleajon syynä on ilmeisesti ollut kova tuuli. Yhtiön tiedotteen mukaan alus on nyt paikoillaan ja odottaa, että tuulet laantuvat.

Grönlund kertoi kolmen aikaan iltapäivällä tilanteen olevan rauhallinen. Länsi-Suomen merivartiosto kertoi Twitterissä samoihin aikoihin, että ensimmäiset pelastusyksiköt ovat saapuneet paikalle.

Aluksella on yhteensä 331 matkustajaa ja 98 miehistön jäsentä.

Tapahtuneesta kertoi Suomessa aiemmin Iltalehti.

"Vedin housut ja paidan päälle viidessä sekunnissa"

Yksi Gracen matkustajista, helsinkiläinen Michael Valin kertoi uutistoimisto TT:lle, että karilleajo tuntui valtavana tärähdyksenä. Valin oli ollut hytissään nokosilla, kun törmäys tapahtui.

"Vedin housut ja paidan päälle viidessä sekunnissa ja juoksin ulos. Viisi minuuttia myöhemmin tuli kuulutus useilla kielillä, että laiva oli ajanut karille", Valin kertoi.

Matkustajat ovat kerääntyneet kokoushuoneeseen yhdeksännellä kannella. Valin kertoi, että alus on lähellä rantaa, mutta tuuli on kova.

"Meille tarjotaan kahvia ja wrappeja, mutta emme ole saaneet muuta tietoa kuin sen mitä kuulutuksissa on kerrottu ja että mitään vaaraa ei ole", Valin sanoi.

ÅU: Amorellan syyskuisen karilleajon syynä todennäköisesti tekninen vika

Viking Linen Amorella-alus ajoi karille syyskuussa. Alus ajoi karille 20. syyskuuta Ahvenanmaan saaristossa, minkä jälkeen se siirrettiin korjaustelakalle Naantaliin.

Amorellalla oli onnettomuuden tapahtuessa noin 200 matkustajaa ja 80 miehistön jäsentä. Henkilövahinkoja ei tapahtunut. Laivan kyydissä oli myös 41 rekkaa ja noin 40 henkilöautoa.

Onnettomuustutkintakeskus tutkii Amorellan tapauksen syitä. Åbo Underrättelser kertoi lokakuun lopussa, että Amorella-alus ajautui syyskuussa karille todennäköisin syin teknisen vian takia. Tuolloin Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoi lehdelle, että inhimillisen virheen mahdollisuus voidaan sulkea pois.

STT:lle Boijer-Svahnström kertoi, että tieto perustuu Viking Linen omaan arvioon tapahtumista.

"Niillä tiedoilla, mitä meillä tällä hetkellä on, voidaan inhimillinen syy sulkea pois. Syytä emme voi vielä kommentoida, koska meriselitys valmistuu joskus marraskuun loppupuolella", Boijer-Svahnström kommentoi puhelimitse.

Lue lisää

Karille ajanut Viking Grace on hinattu Maarianhaminan satamaan – "Tämän päivän aikana matkustajat saavat matkustaa koteihinsa"

Viking Line vie jo toisen karille ajaneen aluksensa korjattavaksi Naantaliin – vahingot pelättyä pienempiä

Onnettomuustutkintakeskus päättää alkuviikolla, aloitetaanko Gracen karilleajosta onnettomuustutkinta

Karille ajanut Amorella määrä siirtää huomenna satamaan Ahvenanmaalla