Kotimaa

Kalervo Kummola Twitterissä: "Jääkiekon MM-kisoja ei pidä viedä Minskiin"

Suomi kokoaa EU-maiden yhteistä vetoomusta Valko-Venäjän MM-kisojen vuoksi.
Johannes Tervo

Jääkiekon ensi vuoden MM-kisoista on käyty viime päivinä kuumaa keskustelua. Pitäisikö kisat siirtää vai pelata alkuperäisen suunnitelman mukaan Valko-Venäjällä Minskissä?

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on suhtautunut kisojen järjestämiseen Valko-Venäjällä kriittisesti. Hän toi asian esiin tiukkasanaisesti eilen lauantaina Twitterissä.

"Kantani Valko-Venäjän ihmisoikeuskysymyksiin ei näytä vieläkään olevan kaikille selvä, vaikka olen sen kymmenen kertaa sanonut. Mielestäni kisoja ei pidä viedä Minskiin ja uskon, että näin myös käy."

Suomi kerää EU-maiden tukea vetoomukseen ihmisoikeuksien puolesta ensi kevään Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisojen takia.

"Vetoomuksessa korostetaan, miten EU-maiden pitäisi kunnioittaa ihmisoikeussopimuksia ja syrjimättömyyttä ja miten näitä arvoja tulisi edistää yhteiskunnan kaikilla sektoreilla", urheilusta vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo STT:lle.

Suomen aloitteesta syntynyt vetoomus liittyy yleisesti arvokisojen järjestämisen perusteisiin, mutta se annetaan juuri ensi kevään jääkiekkokisojen vuoksi. Vetoomus käsitellään 1. joulukuuta urheiluministerien kokouksessa, jonka puheenjohtajana toimii Saksa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko kertoo, että hän tukenut Suomen jääkiekkoliiton kriittistä suhtautumista siihen, että kisat pidettäisiin Valko-Venäjällä.

"Olen hyvin tyytyväinen siitä linjasta, mitä Kalervo Kummola myös kansainvälisen jääkiekkoliiton johdossa on edustanut, mutta asia on kesken ja mailla on erilaisia suhtautumisia tilanteeseen", Saarikko sanoo.

"Suomen jääkiekkoliiton suhtautuminen on ollut kriittinen, mutta viime kädessä päätöksen tekee lajiliitto."

Saarikon mukaan Suomen kanta ei yksinään riitä. EU-maiden vetoomuksen tarkoituksena on kerätä kannalle tukea IIHF:ää kohtaan.

Ministeri ei ainakaan vielä ota kantaa siihen, pitäisikö Suomen jättää pelaamatta Valko-Venäjällä, jos kisoja ei siirretä.

"Edetään vaihe kerrallaan. Nyt on olennaista, että saataisiin kansainvälinen rintama Suomen kanssa samoille linjoille."

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelan mukaan Suomen liiton kanta on selvä ja viestitty IIHF:lle: jääkiekon MM-kilpailuja ei voitaisi liiton mukaan näillä näkymin pelata Valko-Venäjällä keväällä.

"Ensisijainen vastuu ja toimenpidevelvollisuus on IIHF:llä. Heidän pitää tehdä ratkaisuja tässä asiassa. Sen jälkeen kun IIHF on tehnyt ratkaisunsa, on tarvittaessa meidän omien pohdintojemme aika", Nummela sanoo STT:lle.

Loppukesästä toinen MM-isäntämaa Latvia ilmaisi haluttomuutensa järjestää MM-kilpailut yhdessä Valko-Venäjän kanssa. IIHF kertoi elokuussa STT:lle järjestelyjen jatkuvan normaalisti.

Nummela linjaa, että A-sarjan jääkiekon MM-kilpailut ovat kansainvälisen jääkiekon piirissä vuoden tärkein yksittäinen tapahtuma. Hänen mukaansa ne olisi tärkeää pystyä pelaamaan, kuitenkin sellaisessa paikassa, jossa ne kokonaisuus arvioiden pystytään järjestämään.

"Jo kaksi kuukautta sitten olemme viestittäneet Kansainväliselle jääkiekkoliitolle muiden Pohjoismaiden kanssa, että tarvitaan varasuunnitelma kisojen pelaamiseksi muualla, jos tilanne Valko-Venäjällä on sellainen, ettei siellä ole mahdollista pelata."

Vaikka valta Valko-Venäjällä vaihtuisi ennen kevättä ja Valko-Venäjä saisi muiden osallistujamaiden hyväksynnän, koronavirus lienee keväälläkin MM-jääkiekon uhkana.

"Juuri nyt, vaikka Suomessa tilanne on parempi kuin muualla, Euroopassa ja muualla maailmalla tilanne on niin haastava, että tuskin missään voitaisiin järjestää MM-kilpailuja tavanomaisin järjestelyin", Nummela toteaa.

Tavanomaisilla järjestelyillä Nummela tarkoittaa, että otteluihin pääsee yleisöä eikä kisoja tarvitsisi pelata kuplassa.

IIHF:lle ja järjestäjämaille MM-kilpailut ovat merkittävä tulonlähde, joten otteluiden pelaaminen tyhjille katsomoille ei olisi mielekästä.

Pitkin kuluvaa vuotta urheilupiireissä on otettu kantaa rasismiin, ihmisoikeuksiin ja urheilijoiden hyvinvointiin.

Lue myös:

Eihän mennä Minskiin, eihän?

Saarikko tukee jääkiekkoliittoa päätöksessä Valko-Venäjän MM-kisoista: "Valmistelussa EU-tason ministereiden kannanotto siitä, että kilpailuja ei järjestettäisi Valko-Venäjällä"

Lue lisää

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä

Onnistuuko perussuomalaisilta ja keskustalta yhteistyö maaseutukuntien valtuustoissa? Näin Halla-aho ja Saarikko vastaavat

Suomi eriytyy omiin leireihin

Keskusta helpottui ennakkoäänien tuloksista – johtaa perussuomalaisia yli kolmella prosenttiyksiköllä