MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kotimaa

Kangasniemen valtuusto päättää tänä iltana, suljetaanko runoilija-kirjailija Otto Mannisen mukaan nimetty maaseutukoulu – "Löysässä hirressä roikutaan"

Maaseutukoulu on ollut lakkauttamisuhan alla moneen otteeseen kuluneiden 11 vuoden aikana.
Petteri Kivimäki
Otto Mannisen koulun kohtalo on tänä iltana jälleen kerran liipaisimella. Sirpa Sikanen (vas.), Erja Pauninsalo, Tarja Hokkanen ja Seppo Lappalainen taistelevat maaseutukoulun olemassaolosta.

Kangasniemen Hokan kylässä sijaitseva Hokan koulu, eli Otto Mannisen koulu, on yritetty viime vuosina lakkauttaa monta kertaan.

"Ensimmäisen kerran lakkauttamista yritettiin 2009, mutta silloin asiassa saatiin torjuntavoitto. Kolmesta liipaisimella olleesta koulusta suljettiin silloin yksi", Hokan seudun kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Erja Pauninsalo sanoo.

Seuraavan kerran koulu aiottiin sulkea 2016, mutta silloin kuntalaisaloite ja yli 500 nimeä kerännyt adressi pelasti koulun.

"Julkinen paine sai aikaan sen, että koulu päätettiin valtuuston yhden äänen enemmistöllä säästää", Pauninsalo muistelee.

Loppuvuodesta 2019 koulu haluttiin jälleen sulkea.

"Tällä kertaa perusteena oli puhtaasti raha. Lakkautuspäätös tehtiinkin, mutta asia vietiin hallinto-oikeuteen, jossa päätös kumottiin lainvastaisena. Kuntalaisia ei ollut kuultu tarpeeksi lakkauttamispäätöstä tehtäessä", Hokan seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Lappalainen kertoo.

Kangasniemen kunta pyöräytti tänä vuonna käyntiin uuden kouluverkkoselvityksen, jossa Otto Mannisen koulua sekä Äkryn koulua esitetään suljettaviksi.

"Nyt puhutaan laskevista oppilasmääräennusteista. Todellinen syy kuitenkin on näyttämisenhalu. Kangasniemi haluaa kerralla nitistää nämä maaseutukoulut, kun sitä on jo yli kymmenenen vuotta yritetty", Lappalainen kritisoi.

Otto Mannisen koulussa on nyt 19 oppilasta ja lapsimäärä kylällä on ollut laskeva.

Toisaalta Hokan kylälle on tänä vuonna muuttanut viisi uutta lapsiperhettä, joissa on yhteensä 12 alle kouluikäistä lasta.

"Olemme saaneet kaikesta huolimatta houkuteltua tänne uusia lapsiperheitä. Kuntahan on tehnyt asiassa kaikkensa, jotta maaseutukyliin ei muuttaisi ketään, kun koulut ovat jatkuvan sulkemisuhan alla", Lappalainen sanoo.

Lappalainen ja muut kyläaktiivit toivoisivatkin hengähdystaukoa, jolloin resursseja voisi suunnata kylän kehittämiseen koulutaistelun sijaan.

"Tänä iltana koulun kohtalo on jälleen kerran liipaisimella. Kyllä meille pitäisi antaa mahdollisuus kehittää tätä kylää ja houkutella lisää lapsiperheitä. Löysässä hirressä roikutaan."

Kangasniemen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tommi Vehmala (kesk.) on Otto Mannisen koulun lakkauttamisen kannalla.

"Ei siinä sen kummempaa ole kuin se, että oppilasmäärä on nyt alle 20 ja laskee edelleen. Sinne suunnalle on muuttanut uusia lapsiperheitä, mutta kehitys ei näytä muuksi muuttuvan pitkässä juoksussa", Vehmala toteaa.

Kunnanhallituksen mukaan 20 oppilasta on pidetty Kangasniemellä "armon rajana", jonka jälkeen maaseutukoulu lakkautetaan.

"Nythän se raja ei ole täyttynyt enää vuosikausiin, vaan armon vuosia on ollut yksi toisensa jälkeen. Lisäksi koulussa kulkee oppilaita muiden koulupiirien alueilta."

Pylvänälän kylässä asuvan Tarja Hokkasen kaksi lasta kuuluvat lähtökohtaisesti Kangasniemen keskuskoulun koulupiiriin.

"Olen valinnut itse kuljettaa lapsia opetukseen tänne maaseutukouluun", hän kertoo.

Hokkanen oli myös mukana perustamassa Otto Mannisen koulun yhteydessä toimivaa yksityistä perhepäivähoito Pikkuväki ry:tä.

Myös Haarajoen kylässä asuvan Sirpa Sikasen kaksi kuudesluokkalaista poikaa käyvät Otto Mannisen koulua, vaikka kuuluisivat eri koulupiiriin.

Rakenteeltaan repaleilen Hokan kylä sijaitsee Puulaveden rantamilla.

Matkaa Kangasniemen keskustaajamaan kertyy lyhimmillään 5 kilometriä ja pisimmillään 20 kilometriä.

Lue lisää

"Haluaisin lähettää jokaiselle maaseudulla asuvalle tekstiviestin" – lukijat kertovat, mitä he toivovat maaseudulle joululahjaksi

Kyläkoulut säästyvät toistaiseksi sulkemiselta tiukan taloustilanteen kunnassa – kyläaktiivi ja kaupunginjohtaja samoilla linjoilla: "Tästä jäi vastaisen varalle paljon hyvää oppia puolin ja toisin"

Kiuruveden kylät vastustavat esitystä kaikkien maaseutukoulujen sulkemisesta – konsulttiyhtiön laskelmista löytyi virheitä

Iisalmen Sanomat luopuu kyläkoulu-termin käytöstä, koska se on "asenteellinen ja harhaanjohtava": "Viittaa pienen piirin sisäilmaongelmaiseen tuppukyläkouluun"