Kotimaa

Hallitus pohtii uusia koronatoimia, Uudenmaan yökahvilat aiotaan sulkea ennen viikonloppua

Pääministeri Sanna Marin kertoo, että valmiuslain käyttöönottoa ei voida sulkea pois. Hallitus pohtii parhaillaan sen hyötyjä.
Mikko Stig
Pohdinnan taustalla on huoli koronaviruksen rajusta leviämisestä erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Hallitus pohtii tällä viikolla uusia toimia koronatilanteen pahentumisen vuoksi ja aikoo sulkea pikavauhdilla niin sanotut yökahvilat Uudenmaan alueella.

Pohdinnan taustalla on huoli viruksen rajusta leviämisestä erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Yökahviloiden sulkemisesta on tarkoitus päättää ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa tiistaina. Lähtökohtana on, ettei toiminta voi jatkua enää ensi viikonloppuna. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kielto koskisi leviämisvaiheessa olevia maakuntia eli tällä hetkellä Uuttamaata. HS:n tietojen mukaan kielto ei sulkisi huoltoasemien kahviloita.

Yökahviloilla viitataan ravintoloiden mahdollisuuteen avata ovensa uudelleen tunnin kiinniolon jälkeen jopa keskellä yötä, vaikka koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi säädetyt rajoitukset määräisivät ravintolan sulkemaan ovensa normaalia aiemmin.

Koronatartunnat ovat olleet rajussa kasvussa varsinkin pääkaupunkiseudulla. Viime viikolla alueen koronakoordinaatioryhmä totesi alueen siirtyneen epidemian pahimpaan vaiheeseen eli leviämisvaiheeseen.

Sen vuoksi pääkaupunkiseudulla sekä koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on otettu maanantaina käyttöön esimerkiksi uusia kokoontumisrajoituksia kolmeksi viikoksi.

Lisäksi keskiviikkona hallitus aikoo neuvotella laajemmin, mitä mahdollisia uusia koronatoimia tarvitaan ja millä edellytyksillä.

Myös valmiuslain ottamista uudelleen käyttöön on hallituksessa pohdittu. STT:n tietojen mukaan keskiviikon neuvotteluissa tullaan luultavasti pohtimaan, minkälaisessa tilanteessa valmiuslakia voitaisiin tarvita. Keväällä valmiuslain keskeisiä käyttöönottoperusteita oli terveydenhuollon kapasiteetin turvaaminen, mutta vielä sairaalassa olevien koronapotilaiden määrässä ei olla lähelläkään kevään määriä. Toisaalta tautitilanne voi muuttua hyvin nopeastikin.

Normaalioloissa koronarajoitustoimet ovat pääosin alueellisten toimijoiden käsissä.

Uudenmaan uusista rajoituksista kerrottiin julkisuuteen perjantaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylelle tänään Pirkkalassa, ettei valmiuslain käyttöönottoa voida sulkea pois, jos tautitilanne vielä pahenee.

Esimerkiksi alueiden eristämisestä ei voida päättää nykylainsäädännön nojalla.

"Me emme ole siinä tilanteessa, että voisimme päättää esimerkiksi Uudenmaan eristämisestä", Marin sanoi Ylen mukaan.

Jos alueelliset toimet eivät riitä epidemian hillitsemiseksi, Marinin mukaan viime kevään kaltaiset poikkeusolot saatetaan ottaa uudelleen käyttöön.

"Mikäli alueilla ei saada tilannetta hallintaan ja se pahenee merkittävästi, on mahdollista, että ajaudumme tilanteeseen, jossa joudumme turvautumaan uudelleen poikkeusoloihin ja valmiuslain käyttöön. Sen vuoksi vetoan nyt erittäin painavasti alueisiin ja kuntiin niin Uudellamaalla kuin muualla Suomessa, että lähdetään riittäviin toimiin ajoissa", Marin sanoi Ylen mukaan.

Lue lisää

Marin Twitterissä keskustaan ja vihreisiin kohdistuneesta häirinnästä: Tätä ei hyväksytä

Niinistö Twitterissä: Eiköhän jo anneta Navalnyi-tviittikeskustelun olla, ulkopolitiikan linja on ennallaan

Hallitus neuvottelee iltapäivällä rajaliikenteen tiukennuksista ja koronarajoituksista muuntoviruksen vuoksi

Rikkooko Marin rajoja harkiten?