Kotimaa

Hannu Linnun johtama Radion Sinfoniaorkesteri jälleen ehdolla Yhdysvalloissa Grammy-palkinnon saajaksi

Tämän vuoden Grammy-ehdokkuuksia saivat erityisesti naiset ja pop-artistit.
RSO ja Hannu Lintu ovat ehdolla parhaan orkesterilevytyksen palkinnosta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Radion Sinfoniaorkesteri (RSO) ja ylikapellimestari Hannu Lintu ovat jälleen ehdolla yhdysvaltalaisen Grammy-musiikkipalkinnon saajaksi. RSO oli ehdolla myös viime vuonna.

Grammy-ehdokkuudet julkaistiin myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

RSO on ehdolla parhaan orkesterilevytyksen palkinnosta, joka myönnetään kapellimestarille ja orkesterille. RSO levytti puolalaisen säveltäjän Witold Lutoslawskin sinfoniat 2 ja 3.

Myös suomalaissäveltäjä Kaija Saariahon musiikkia sisältävä levytys on ehdolla parhaan klassisen kokoelman Grammy-palkintoon. Saariahon teoksia levytti Oslon filharmoninen orkesteri kapellimestarinaan Clement Mao-Takacs. Palkinto myönnetään levytyksen tekijöille.

Viime vuonna RSO:n ehdokkuus tuli Saariahon sävellysten levytyksestä.

Grammyt myöntää Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys, ja palkinnot jaetaan 31. tammikuuta. Palkintogaalan juontaa koomikko Trevor Noah, mutta gaalan formaatista ei ole vielä tarkempaa tietoa koronaviruspandemian takia.

Suomalaisehdokkaista kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Grammyt ovat tulleet suurelle yleisölle tunnetuksi erityisesti pop-musiikin kautta. Musiikkialan Grammy-palkintoja pidetään elokuva-alan Oscareihin verrattavana tunnustuksena.

Tämän vuoden Grammy-ehdokkuuksia saivat erityisesti naiset ja pop-artistit. Eniten ehdokkuuksia kahmi pop-tähti Beyonce itse kirjoittamallaan ja ohjaamallaan musiikkielokuvalla Black Is King. Beyonce sai yhteensä yhdeksän ehdokkuutta.

Nuoremmat pop-artistit, brittiläinen Dua Lipa sekä yhdysvaltalainen Taylor Swift nappasivat molemmat kuusi ehdokkuutta. Lisäksi räppäri Roddy Ricch sai kuusi ehdokkuutta.

Kanadalainen Justin Bieber sai neljä ehdokkuutta, kuten myös 18-vuotias pop-sensaatio Billie Eilish. Neljä ehdokkuutta tuli myös räppäri Megan Thee Stallionille.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Lue lisää

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee tänä vuonna yksi ruotsin- ja viisi suomenkielistä kirjaa

YLE Radio 1

Miten onnettomuustutkinta, poliisin rikostutkinta ja palonsyyntutkinta eroavat toisistaan? Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja kertoo ja selittää myös, mitä ihmettä tarkoitetaan onnettomuustutkijoita koskevalla todistamiskiellolla

Muusikko Pave Maijanen on kuollut 70-vuotiaana – piti huolta, että kansa sai kuullakseen taitavaa laulua