Kotimaa

Pääministeri: "Nyt on syytä tehdä ryhtiliike" – koronatartuntojen määrä on hurjassa kasvussa, jokaisen suomalaisen on syytä välttää kaikkia tarpeettomia kontakteja

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti kaikille Suomen alueille ohjauskirjeen, jossa annetaan erikseen ohjeita viranomaisille sekä väestöä, toiminnanharjoittajia ja opetuksen järjestäjiä koskien koronaviruksen torjuntaan. Valmiuslakia ei tässä vaiheessa oteta käyttöön, mutta se on harkinnassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että koronavirustilanne on Suomessa heikentynyt nopeasti.

Sairaalahoitoa ja tehohoitoa tarvitsevien määrä on noussut nopeasti, pääministeri toteaa.

"Yhä useampi alue on vaarassa joutua epidemian leviämisalueeksi, jos epidemian leviämistä rajoittavia toimia ei nopeasti tehdä."

Marin korostaa, että jokaisen suomalaisen on syytä välttää kaikkia tarpeettomia kontakteja.

"Tämä koskee erityisesti vapaa-ajan tilanteita."

Hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky sekä suojata erityisesti riskiryhmäläisiä.

"Hallitus suosittelee etätyöhön siirtymistä aina, kun se on mahdollista", Marin korostaa.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää tilanteen niin vaatiessa kiihtymisvaiheen alueilla. Korkeakouluissa siirrytään etäopetukseen.

Leviämisvaiheen alueilla julkiset tilat voidaan sulkea kokonaan ja siirtyä toisella asteella etäopetukseen.

"Toimet on syytä ottaa käyttöön alueilla etupainotteisesti ja täysimääräisesti", pääministeri sanoo.

Hallitus on Marinin mukaan keskustellut myös valmiuslain mahdollisesta käyttöön ottamisesta.

Marinin mukaan valmiuslaki voidaan aktivoida, jos tilanne sitä vaatii.

"Vielä emme siinä tilanteessa ole, mutta kuten olemme muualta Euroopasta nähneet, tilanne voi huonontua nopeasti."

Jos valmiuslaki otetaan käyttöön, voidaan ihmisten liikkumista rajoittaa, jos se on välttämätöntä ihmisten hengen ja terveyden turvaamiseksi

"Vetoan vahvasti paikallisiin ja alueellisiin viranomaisiin, jotta tilanne saadaan pidettyä hallinnassa. Nyt on syytä tehdä ryhtiliike", pääministeri sanoo

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan virus on keskuudessamme ja Suomessa on nyt toimittava tiukasti.

"Luvut ja kehityssuunta ovat erittäin huolestuttavia. Tällä ja viime viikolla tahti on ollut hurja."

Koronatilannetta ja sen leviämistä mitataan Suomessa kolmiportaisella asteikolla.

"Uusimpana muutoksena on se, että Uusimaa kokonaisuudessaan ja Päijät-Häme ovat siirtyneet epidemian korkeimmalle tasolle eli käytännössä leviämisvaiheeseen. On jo sanottava, että koronaviruksen leviäminen koskee koko maata", Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan rohkaisevaa on, että monilla alueilla on etupainotteisesti alettu ottaa käyttöön epidemian leviämistä rajoittavia toimia.

"Voimakkaimmat toimet otetaan nyt käyttöön Uudellamaalla. On kuitenkin muistettava, että Suomessa on enää 11 aluetta, joissa ollaan epidemian perustasolla.”

Kiurun mukaan on tärkeää varmistaa, että mahdollisimman monta aluetta saataisiin takaisin epidemian perustasolle.

"Haluan kiittää jo etukäteen alueita kovemmista toimista sekä siitä työstä, jota on tehty alueilla. Valtioneuvosto tukee vahvasti alueita tässä työssä. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjaustehtävä tässä työssä tulee tarpeeseen."

Kiurun mukaan toivoa on ilmassa maailmalla koronarokotteiden osalta.

"Suomi on mukana EU:n yhteishankinnoissa rokotusten osalta. THL ja rokotteiden kansallinen asiantuntijaryhmä tekevät asiasta aikanaan päätöksiä."

Ministerin mukaan yhdelläkään asetuksella tai päätöksellä tautitilannetta ei Suomessa kyetä kokonaan parantamaan.

"Viime kädessä kyse on siitä, miten suomalaiset käyttäytyvät. On noudatettava hygieniasuosituksia ja vähennettävä lähikontakteja – sairaana ei pidä lähteä mihinkään."

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi sosiaali- ja terveysministeriön Suomen kaikille alueille lähettämästä ohjauskirjeestä.

"Lähetimme ohjauskirjeen, jossa annetaan erikseen ohjeita viranomaisille sekä väestöä, toiminnanharjoittajia ja opetuksen järjestäjiä koskien. Toimeenpanovalta on alueellisilla päätöksentekijöillä", Varhila sanoo.

Viranomaisille annettavat ohjeet lähtevät siitä, että yleisötilaisuuksia saa järjestää maksimissaan kymmenelle henkilölle.

"Jos tilanne niin vaatii, ne pitäisi kieltää kokonaan."

Korkean tartuntariskin julkisten tilojen käytön tilapäistä keskeyttämistä pyydetään harkitsemaan. Lakisääteisten palveluiden saatavuus täytyy silti turvata.

Ohjauskirjeessä suositellaan suljettaviksi kuntosaleja, ryhmäliikuntapaikkoja, kylpylöitä ja niiden allastiloja ja yleisiä saunoja, huvi- ja teemapuistoja sekä sisäleikkipuistoja.

"Vetoamme siihen, että kasvosuojaimen käyttö on kaikissa tilanteissa THL:n ohjeistuksen mukaista. Riskiryhmiä tavattaessa myös visiiri voi olla hyvä vaihtoehto", Varhila sanoo.

"Vetoamme myös väestöön yksityistilaisuuksien osalta, että pysytään maksimissaan kymmenen hengen tapaamisissa.

"Ryhmäharrastustiloissa siltä osin kuin ne ovat yksityisten elinkeinonharjoittajien tiloja, on katsottava, miten siellä voidaan turvallisesti harrastaa. Tarvittaessa myös niiden sulkemista on harkittava."

Opetustoimen osalta korkeakoulut ja toisen asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen.

"Viimeiseen asti yritetään pitää kiinni siitä, että perustason opetusta voisi järjestää lähiopetuksena."

Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat toivotaan suljettaviksi

Etätöitä suositellaan kautta linjan.

Johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta huomauttaa, että koronaviruspandemia koskettaa käytännössä kaikkia maailman maita.

"Tapauksia on varmasti maailmassa vielä paljon enemmän kuin on kyetty varmistamaan. Kuolemantapauksia maailmassa on rekisteröity yli puolitoista miljoonaa tähän mennessä", Salminen sanoo.

Euroopan koronavirustilanne on tällä hetkellä vaikea.

"Ikävä kyllä Suomessa on tulossa noin 570 tapausta lisää tänään. Luku on korkea, siitä ei pääse mihinkään", Salminen toteaa.

Salmisen mukaan myös kuolemantapaukset ovat Suomessa hieman nousussa.

Viimeisen 14 päivän aikana koronavirustapauksia on todettu kaikilla Suomen 21 alueella.

"Tämä on myös hidas, mutta selvä muutos. Useammalla alueella on myös selvästi enemmän tapauksia kuin aikaisemmin."

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi painottaa, että tilanne Uudellamaalla on koronataudin suhteen todella vakava

"Nyt on tosi kyseessä. Alkusyksyn pienistä tartuntamääristä on viime viikkoina lähdetty todella voimakkaaseen nousuun. Viime viikolla tartunnat nousivat lähes 1 700:aan, ja niissä oli 70 prosentin lisäys edelliseen viikkoon", Mäkijärvi sanoo.

Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee, että alueella otetaan käyttöön maksimaaliset koronarajoitukset.

Tämä tarkoittaa muun muassa kaikkien julkisten tilaisuuksien perumista ja ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä

Toisen asteen opetusta suositellaan järjestettävän etänä.

Työelämään suositellaan maksimaalista etätyösuositusta ja maskin käyttöä.

Lue lisää

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ennustaa irtisanomisia ja karua koronasyksyä yrityksille – "kynnys koronarajoituksille noussut"

Näitä uusia rajoituksia hallitus suosittaa koronan takia – katso suora lähetys klo 13:30

Edessä vielä pitkä polku

Koronan torjunnassa nyt kaaoksen makua