Kotimaa

Euroopan lääkeviraston johtaja: Ensimmäiset koronarokotteet voivat saada hyväksynnän ennen joulua

Turvallisuusvaatimukset koronarokotteille ovat samat kuin mille tahansa rokotteelle.
Lääkeviraston johtajan mukaan useampi rokote voi saada hyväksynnän jouluun mennessä. LEHTIKUVA/AFP

Ensimmäiset koronavirusta vastaan kehitetyt rokotteet saattavat saada viranomaishyväksynnän EU-alueella jo ennen joulua, kertoi Euroopan lääkeviraston (EMA) johtaja Emer Cooke irlantilaismediallekeskiviikkona.

Cooken mukaan koronarokotteiden käsittelyn nopeutusta ei ole tehty turvallisuuden kustannuksella, sillä markkinoille tulevien rokotteiden on läpäistävä kaikki tavalliset turvallisuusvaatimukset.

"Turvallisuusvaatimukset näille rokotteille ovat samat kuin mille tahansa rokotteelle", Cooke sanoo.

"EMA ei voi suositella (rokotetta) Euroopan väestölle ennen kuin se on nähnyt kaiken datan ja varmistanut, että rokote todella tekee sen, mitä pakkauksessa sanotaan", hän lisäsi.

Johtaja kertoo viraston olevan optimistinen toistaiseksi nähdyn todistusaineiston pohjalta. Cooken mukaan useampi rokote voi saada hyväksynnän jouluun mennessä.

Kolmen kärkiehdokkaan kehittäjiä ovat lääkeyhtiö Astra Zeneca ja Oxfordin yliopisto, lääkeyhtiö Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech sekä lääkeyhtiö Moderna.

Lue lisää

Kansallinen rokotusohjelma säästää terveydenhuollon kustannuksia yli 100 miljoonaa euroa vuodessa – pneumokokkirokotteen ei katsota olevan tarpeellinen kaikille

THL: Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen

Koronarokotteita testataan jo ihmisillä, mutta liika kiirehtiminen voi kostautua – Suomessa ihmiskokeet voivat alkaa kesällä

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle haetaan EU:n hyväksyntää, päätös ehkä vielä tässä kuussa