Kotimaa

Tuomio annetaan Ilmavoimien päättöharjoitusta koskevassa rikosjutussa – syyttäjän mukaan varusmiehiä kylmetettiin tahallaan esimerkiksi avannossa

Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta 21 ihmiselle.
LEHTIKUVA / TIMO AALTO
Syyttäjän mukaan Ilmavoimien harjoituksessa kiinni otettuja varusmiehiä kylmetettiin tahallaan muun muassa siten, että heitä pidettiin lumessa vähissä vaatteissa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa tänään tuomion rikosasiassa, joka koskee Ilmavoimien vuoden 2018 päättöharjoituksen tapahtumia. Syyttäjän mukaan harjoituksessa kiinni otettuja varusmiehiä kylmetettiin tahallaan muun muassa siten, että heitä pidettiin lumessa vähissä vaatteissa. Epäiltyjä uhreja on kahdeksan.

Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta 21 ihmiselle. Valtaosa syytetyistä kiistää syytteet.

Syytteen mukaan esimerkiksi yhdeltä varusmieheltä otettiin pois kengät ja sukat ja lunta hierottiin tämän jalkoihin ja laitettiin paljaan selän päälle. Hän kärsi syytteen mukaan tapahtumien aikaan voimakkaista tärinäkohtauksista ja tunsi olonsa sekavaksi.

Syyttäjä: Makuutettiin maassa ja käskettiin avantoon seisomaan

Syyttäjän mukaan toinen varusmies laitettiin maahan makaamaan siten, että tämän paljas selkä oli maata vasten. Varusmiehen paljaiden käsien päälle heitettiin lunta, ja tilanne kesti syyttäjän mukaan viidestä kymmeneen minuuttiin. Sen jälkeen varusmies määrättiin ottamaan puusta halaava ote ja sitten istumaan jäiselle maalle 15–30 minuutiksi, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan varusmiehiä seisotettiin myös avannossa. Yksi varusmies kävelytettiin syyttäjän mukaan avantoon paljain jaloin. Vesi ulottui puoleen sääreen, ja mies joutui seisomaan vedessä viiden minuutin ajan. Kaikkiaan miestä kylmetettiin syyttäjän mukaan noin puoli tuntia.

Puolustus: Ei mahdollisuutta uhmata esimiesten käskyjä

Syytetyistä kolme oli teon aikaan ammattisotilaita ja 18 varusmiehiä. Heille vaaditaan rangaistuksia pahoinpitelyjen lisäksi palvelusrikoksista. Syyttäjän mukaan syytetyt rikkoivat muun muassa sotavankien kohtelua koskevia sääntöjä.

Tekojen aikaan varusmiesasemassa olleet syytetyt vetoavat muun muassa siihen, että he kokivat, etteivät voineet uhmata esimiestensä käskyjä. Yksi syytetyistä sanoo, että olisi vienyt yhden kiinni otetun varusmiehen takaisin lämpimään, mutta kouluttaja kielsi.

Päättöharjoitus järjestettiin Jämsän Hallissa marraskuussa 2018.

Lue lisää

Puolustusministerin uudenvuodenvastanotto peruttiin, mutta Antti Kaikkonen toivottaa uudet alokkaat tervetulleeksi varusmiespalvelukseen: "He voivat turvallisesti saapua"

Varusmiehiä epäillään kylmetetyn tahallaan Ilmavoimien päättöharjoituksessa – oikeudenkäynti alkaa

Puolustusvoimat tarkentaa maastoruokailuohjetta kritiikin jälkeen – "Osa varusmiehistä on kokenut, ettei ruoka tahdo riittää"

Varusmiehet voivat anoa lomaa kevään peltotöihin – yksi keino on jatkaa palvelusaikaa