MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kotimaa

"Olemme kiinnostuneita ihan kaikkien maaseutuun liittyvistä muistoista ja ajatuksista" – Oulun yliopiston tutkimushankkeessa selvitetään miten maalaisnuoruus on muuttunut

Koronakriisi on tehnyt aiheesta aiempaa ajankohtaisemman, sanoo tutkimushanketta vetävä akatemiatutkija Kaisa Vehkalahti.
Sanne Katainen
Tutkimushankkeessa ollaan kiinnostuneita sekä maalla asuvien, maaseudulta pois muuttaneiden, että maaseudulle jälleen palanneiden elämäntarinoista. Kuvassa peltomaisemaa Pusulasta.

Oulun yliopiston tutkimushanke Maalaisnuoruuden sukupolvet ja Suomen Maatalousmuseo Sarka keräävät maaseutuun liittyviä muistoja, kokemuksia ja tarinoita.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa selvitetään, miten maalaisnuoruus on muuttunut 1940-luvulta 2020-luvulle, ja mitä maaseutu merkitsee ihmisille elämän eri vaiheissa, lapsuudesta vanhuuteen.

Koronakriisi on tehnyt aiheesta aiempaa ajankohtaisemman, sanoo tutkimushanketta vetävä akatemiatutkija Kaisa Vehkalahti Oulun yliopistosta. Kuluneen vuoden aikana maaseudun merkitys voimavarana ja virkistäytymisen lähteenä on korostunut aivan uudella tavalla.

"Ajoittain kuumana käynyt keskustelu on tehnyt näkyväksi, miten tärkeä osa myös monien kaupunkilaisten elämää maaseutumaiset ympäristöt ja luonto edelleen ovat. Suomalaisten maaseutusuhteella on pitkä historia", Vehlahti sanoo tiedotteessa.

Keruu on avoin kaikille, jotka haluavat kertoa tarinansa. Hankkeessa ollaan kiinnostuneita sekä maalla asuvien, maaseudulta pois muuttaneiden, että maaseudulle jälleen palanneiden elämäntarinoista. Myös kaupungista kotoisin olevien maaseutumuistot ovat hyvin tervetulleita.

"Tässä hankkeessa emme erottele, ketkä ovat maalaisia ja ketkä eivät. Olemme kiinnostuneita ihan kaikkien maaseutuun liittyvistä muistoista ja ajatuksista", Vehkalahti painottaa.

Tutkimukseen osallistutaan osoitteessa https://www.sarka.fi/minun-maaseutuni/ joko ilmoittautumalla haastatteluun tai kirjoittamalla oman tarinansa. Myös valokuvia otetaan vastaan tietoineen. Keruu päättyy 31.7.2021.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan tieteellisissä ja yleistajuisissa julkaisuissa ja tilaisuuksissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Lisäksi muistitietoa voidaan hyödyntää Suomen Maatalousmuseo Sarkan toiminnassa.

Lue lisää

Tutkimus: Suomalaiset arvostavat kaupunkimaisuutta vähiten valitessaan asuinaluetta – tärkeintä turvallisuus ja rauhallisuus

Jäitä hattuun kuntavaalikentillä

Tieto on entistä enemmän politisoitunut

Mahtava määrä maaseutunostalgiaa vapautui kaikkien käyttöön – katso otteita Museoviraston 200 000 kuvan arkistosta