Kotimaa

Oikeuskansleri moittii ministeriöiden yhteistyötä kevään suojavarustehankinnoissa – STM:n tulisi arvioida ministerien työnjakoa

Taustalla ovat Huoltovarmuuskeskuksen kohua herättäneet maskikaupat epidemian alkuvaiheessa.
Oikeuskansleri antoi tänään ratkaisunsa kevään suojavarustehankintoihin liittyneistä epäselvyyksistä. LEHTIKUVA / Handout / Hengan International

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti moittii avainministeriöiden yhteistyötä kevään suojavarustehankinnoissa.

Pöystin mukaan on ilmeistä, ettei sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valmius terveydenhuollon suojavarusteiden hankinnassa ja varastoinnissa ollut riittävää koronaepidemian alkuvaiheessa. Pöysti antoi tänään ratkaisunsa kevään suojavarustehankintoihin liittyvistä epäselvyyksistä.

Pöysti katsoo, että sosiaali- ja terveysministeriön olisi ollut perusteltua pyrkiä aktiivisemmin varmistamaan Huoltovarmuuskeskuksen toimintakapasiteettiä. Hänen mukaansa ministeriöiden välinen yhteistyö ei epidemian aluksi toiminut tehokkaasti, eikä STM:n sisäinen vastuunjako ollut riittävän selkeä.

"Riittävän nopea päätöksenteko poikkeusoloissa on erittäin tärkeää, ja sen vuoksi vastuut ja päätöksentekomekanismit tulisi olla suunniteltuna jo mahdollisimman hyvin ennalta", Pöysti kirjoittaa päätöksessään.

Pöystin mukaan työnjaossa ei ollut osattu varautua riittävän hyvin pandemian kaltaiseen, suuria ihmisjoukkoja koskevaan häiriötilanteeseen ja kansallinen pandemiasuunnitelma saattoi liiaksi nojautua tunnettuihin influenssariskeihin.

Oikeuskanslerin mukaan yhteistyö ja sisäinen vastuunjako ovat kuitenkin ajan myötä parantuneet.

Ylipäänsä sosiaali- ja terveysministeriössä tulee oikeuskanslerin mukaan jatkossa arvioida ministerien selkeämpää tehtävänjakoa myös kriisijohtamisen näkökulmasta.

Esimerkiksi oikeuskansleri nostaa työnjaon, jossa yhdelle ministerille kuuluisi sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus sekä toiselle sosiaaliturvan ja hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuus.

"Nykytilanteessa varautumisen ja sen edellyttämän materiaalisen valmiuden sekä tilannekuvan muodostamisen johtaminen kuuluu toiselle ja tartuntatautilaki ja sen mukaiset toimenpiteet toiselle ministerille", Pöysti kirjoittaa.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriössä toimii kaksi ministeriä: perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Pöysti myöntää, että ministerien välinen työnjako perustuu lähtökohtaisesti poliittiseen sopimiseen sekä tarkoituksenmukaisuuteen. Asiasta päättävät pääministeri ja hallitukseen osallistuvat puolueet.

Hän kuitenkin korostaa, että asialla on myös oikeudellinen perusta ministerivastuun toteutumiseksi, mistä on säädetty perustuslaissa.

TEMin tiedotteessa Huoltovarmuuskeskuksen ohjauksesta vastaavan Työllisyys ja toimivat markkinat -osaston päällikkö Antti Neimala sanoo, että yhteistyö ja vastuunjaon selkeys on nostettu aiheellisesti keskiöön oikeuskanslerin ratkaisussa.

"Olemme päätyneet samaan johtopäätökseen myös muiden selvitysten pohjalta ja ryhtyneet toimiin asian suhteen. Tällaisen kriisin hoidossa ne ovat tehokkaan toiminnan kannalta avainasemassa", Neimala sanoo.

Hänen mukaansa ministeriöt ovat tiivistäneet yhteistyötään koronakriisin jatkuessa ja yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.

"Myös oikeuskansleri Pöysti toteaa tämän ratkaisussaan, todeten, että tilanne sekä yhteistyön että sisäisen vastuunjaon osalta on tämän kriisin hoidossa ajan myötä parantunut", Neimala sanoo.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Janne Känkäsen mielestä on oikea havainto, että huoltovarmuuden organisointia, tavoitteellisuutta, tuloksellisuutta ja läpinäkyvyyttä tulee edelleen parantaa ja vastuita selkeyttää.

"Tähän kiinnitti huomiota myös Huoltovarmuusneuvosto hiljattain julkaistussa raportissaan", hän sanoo tiedotteessa.

Oikeuskanslerin tuoreen ratkaisun takana on Huoltovarmuuskeskuksen toiminta koronaepidemian alkuvaiheessa.

Keväällä keskus tilasi suojamaskeja ulosottoveloissa olleelta liikemies Onni Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä yhteensä noin 10 miljoonalla eurolla.

Sarmasteen toimittamat maskit todettiin liian heikkolaatuisiksi sairaalakäyttöön, ja Jylhän kanssa tehty kauppa purettiin.

Tapauksen jälkeen TEM pyysi keskukselta selvityksen uutisoiduista hankinnoista. Selvityksen mukaan Huoltovarmuuskeskus otti koronaepidemian aikana vastaan uusia hankintatehtäviä, jotka eivät kuulu organisaation normaaliin toimenkuvaan.

Tapaus johti keskuksen toimitusjohtajan Tomi Louneman ja johtoryhmän jäsenen Jyrki Hakolan eroon, kanteluihin oikeuskanslerille sekä keskusrikospoliisin tutkintaan luottamusaseman väärinkäytöstä.

Lue lisää

Sote-uudistus mahdollistamassa neuvoloiden ulkoistamisen – THL:n tutkimusprofessori uskoo yksityisten toimijoiden kirittävän julkisia palveluita

Selvitys: Valtaosa työikäisistä ei tehnyt keväällä lainkaan etätöitä

THL: Koronatartuntoja raportoitu tänään 73

Koronalta suojaamaan tarkoitettua ternimaitosumutetta saa nyt myös Viron lautoilta