Kotimaa

Olkiluodon ongelmat tuottivat sähkömarkkinoille hintapiikin – "Menetys laitoksen osakkaille on jopa miljoona euroa vuorokaudessa"

Teollisuuslaitoksia ei ole jouduttu Suomessa sulkemaan tapahtumasta johtuen.
Henrik Maki
Eurajoella sijaitsevaan Olkiluodon kakkosreaktoriin iski eilen torstaina harvinainen ja vakava häiriötila.

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktoriin iski eilen harvinainen ja vakava häiriötila.

Reaktoria korjataan parhaillaan ja Olkiluoto 2 on poissa sähköntuotannosta toistaiseksi. Verkkoon kytkemisen aikataulusta tiedotetaan myöhemmin.

Ydinvoimalan reaktorin ongelmat tuottivat tuoreeltaan sähkömarkkinoille hintapiikin.

"Olkiluodon laitoksen irtoaminen aiheutti noin 880 megawattitunnin vajauksen Suomen sähköjärjestelmään. Sen korjaamiseksi tehtiin pohjoismaisilta säätömarkkinoilta ylössäätöjä, joiden seurauksena säätöhinta nousi 13–14 tunnin ajalta 3 500 euroon megawattitunnilta. Osa sähköstä häiriön alussa ostettiin myös Ruotsista Feno-Skan merikaapeliyhteyden kautta. Varsinaisesti muita vaikutuksia ei ole ollut", Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen kommentoi MT:lle.

Niin sanotun säätösähkön hinta nousee harvoin useampaan sataan euroon megawattitunnilta, mutta eilen torstaina hinta heilahti 3 500 euroon.

Edellisenä päivänä samaan aikaan hinta oli 139 euroa, joten hinta hyppäsi vuorokaudessa yli 25-kertaiseksi.

"Suurin vaikutus on laitoksen tuotannon menetys laitoksen osakkaille. Sen suuruus riippuu sähkön markkinahinnoista. Menetys on luokkaa puolesta miljoonasta jopa miljoonaan euroa vuorokaudessa. Muita kuluja tulee esimerkiksi laitoksen korjaamisesta. Näin lyhyt häiriö ei ole aiheuttanut juuri vaikutuksia muille toimijoille", Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo.

Teollisuuslaitoksia ei ole jouduttu Suomessa sulkemaan tapahtumasta johtuen.

Miten varavoima on tuotettu ja mistä se on peräisin?

"Kun yhden laitoksen tuotanto loppuu, aluksi tarvitaan nopeasti säätövoimaa. Sitä saadaan vesivoimasta niin Suomesta kuin Ruotsista. Tilanne tasoittuu nopeasti niin, että markkinoilla oleva kysyntä katetaan muuta tuotantoa lisäämällä. Suurin osa poistuvasta tuotannosta on korvautunut Ruotsin tuonnilla. Se on pääosin vesivoimaa", Leskelä toteaa.

Myös Venäjältä on tänään tuotu hieman enemmän sähköä kuin kahtena edellisenä päivänä.

"Venäjän tuontisähkö on pääosin kaasu-, vesi- ja ydinvoimaa. Koko markkina-alue huomioiden yhden isonkaan laitoksen poistuminen tuotannosta ei ole iso asia, ovathan laitokset aina välillä huollossakin. Haasteena on tilanteen yllättävyys. Nyt nopeat reservit ja säätökyky hyvin riittivät", Energiateollisuuden nokkamies summaa.

Tilanne olisi Leskelän mukaan hankalampi, jos vastaava yllättävä tilanne tulisi hyvin kylmällä ja tyynellä talvisäällä ja kestäisi pidempään.

"Silloinkin sähkö riittäisi, ellei tulisi useita vikoja yhtä aikaa."

Lue myös:

TVO:n arvio: Olkiluoto 2 saadaan takaisin verkkoon sunnuntaina

Katso tallenne Olkiluodon vaaratilanteen tiedotustilaisuudesta — "Näin voimakasta suojaustoimintojen laukeamista ei ole aiemmin tapahtunut"

Lue lisää

Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin käynnistys siirtyy taas – "Olemme pettyneet aikatauluviiveestä"

Teollisuuden Voima jätti Olkiluodosta käyttölupahakemuksen

TVO ei hae lupaa Olkiluodon nelosreaktorille

Olkiluodon ykkösreaktori pyörii jälleen täydellä teholla