Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Bild: Koronarokotteelle Euroopan lääkeviraston mahdollinen hyväksyntä jo aatonaattona – rokotukset aloitettu maissa, joissa tautitilanne on Suomea pahempi

Vaikka koronarokotteita on tulossa käyttöön useampia, ei niitä vielä lähiaikoina ole valmiina riittävästi kaikille EU-kansalaisille.
Koronarokotukset alkoivat maanantaina Yhdysvalloissa. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan lääkevirasto (EMA) arvioi Biontech/Pfizer-yhtiöiden koronarokotteen hyväksyntää jo ensi maanantaina 21.12, virasto ilmoittaa. Alkuperäinen 29. päivälle aikataulutettu tapaaminen pidetään, jollei päätöstä saada aikaiseksi ensi viikolla.

Saksan terveysministeri Jens Spahn myös sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina Saksan haluavan, että EMA antaa hyväksynnän rokotteelle ennen joulua.

Haluamme alkaa rokottamaan Saksassa ennen vuodenvaihdetta, Spahn sanoi.

Jos EMA antaisi hyväksyntänsä rokotteelle aatonaattona, rokotukset voisivat alkaa EU:ssa mahdollisesti jo tapaninpäivänä 26. joulukuuta. Spahnin mukaan rokotteen aikaisemmalla hyväksynnällä voidaan pelastaa ihmishenkiä.

EMA on saanut kritiikkiä hitaasta lupaprosessistaan, sillä Britannia ja Yhdysvallat ovat jo antaneet hyväksyntänsä lääkeyhtiöiden Pfizer ja Biontech rokotteelle.

Kaikki tarpeellinen tieto Biontechiltä on saatavissa. Britannia ja Yhdysvallat ovat jo hyväksyneet. Panoksena on nyt myös luottamus Euroopan unionin toimintakykyyn, Spahn kirjoitti aiemmin Twitterissä.

Saksalla on kiire saada rokote käyttöön senkin takia, että koronaviruksen toinen aalto koettelee maata pahoin tällä hetkellä. Rokotteen hidas lupaprosessi Euroopassa ärsyttää Saksaa myös sen vuoksi, että Biontech on saksalainen yritys.

Britannia aloitti ensimmäisenä länsimaana kansalaistensa rokottamisen jo viikko sitten, ja Yhdysvalloissa ensimmäiset rokotukset annettiin maanantaina.

Nämä maat saivat etumatkaa EU:hun sen vuoksi, että niissä Pfizerin ja Biontechin rokotteelle annettiin niin sanottu hätäkäyttölupa, kun taas EMA käsittelee suoraan myyntiluvan myöntämistä rokotteelle.

Yksittäiset EU-maat kuten Saksa tai Suomi olisivat voineet myöntää kansallisella tasolla rokotteelle hätäkäyttöluvan. EU-maat ovat kuitenkin päättäneet pysyä yhdessä rintamassa ja käyttää EMA:n lupaprosessia, jolloin rokottaminen voidaan aloittaa kaikkialla EU:ssa samanaikaisesti.

Biontechin edustaja kertoi Bildille, että ensimmäiset rokote-erät ovat jo valmiina EU:ta varten ja toimitukset voidaan aloittaa heti, kun EMA näyttää vihreää valoa.

Myös Moderna-yhtiö on hakenut kehittämälleen rokotteelle hyväksyntää. Yhdysvalloissa Modernan rokotteen hätäkäyttölupaa käsitellään jo tällä viikolla. EMA on luvannut käsitellä Modernan rokotteen myyntilupahakemuksen 12. tammikuuta mennessä.

Vaikka koronarokotteita on tulossa käyttöön useampia, ei niitä vielä lähiaikoina ole valmiina riittävästi kaikille EU-kansalaisille. Kestääkin pitkälle ensi vuoteen, ennen kuin kaikki halukkaat ovat saaneet rokotteen.

Paineet Euroopan unionissa kasvavat koronarokotteen hyväksymisen antamiselle. Mediatietojen mukaan Saksa painostaa Euroopan lääkevirastoa (EMA) kiirehtimään Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen hyväksymistä.

Rokotukset ovat käynnissä jo Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Ollaanko Euroopassa siis myöhässä tai näitä maita varovaisempia, myyntiluvista vastaavan yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta?

"En sanoisi näin. Näissä maissa rokotusten aloittaminen perustuu kansalliseen hätätilan rajuuteen. Ehkä mekin olisimme lähteneet kiirehtimään, jos tilanne pandemian osalta Suomessa olisi yhtä huono", Helle sanoo.

Saksalaisten lehtitietojen mukaan EMA antaisi mahdollisen hyväksynnän Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle viimeistään joulun aatonaattona.

"Tällainen tieto meillä Euroopan lääkearviointivirastosta on, että hyväksyntää pyritään edelleen nopeuttamaan, jolloin ajankohta saattaisi osua joulun aatonaattoon, mutta varmuutta päätösprosessin kestosta ei ole", Helle sanoo.

---

Lähteenä myös AFP.

Lue lisää

Euroopan lääkevirasto puoltaa Modernan koronarokotteen käyttöönottoa, komissio ilmoitti työskentelevänsä nopeasti rokotteen hyväksymiseksi EU:ssa

Johnson & Johnsonin koronarokotteen myyntilupasuositus tänään Euroopan lääkeviraston arvioitavana

Euroopan lääkevirastolta odotetaan tänään päätöstä Modernan koronarokotteesta – EU:n alueella on nyt käytössä vain Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote

Myös Espanja ja Italia rajoittavat Astra Zenecan rokotteen käyttöä