MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kotimaa

Utsjoella mitattiin talven pakkasennätys, yöllä oli –41,1 astetta

Joulun jälkeiseen elämään totutellaan hajanaisten sateiden myötä.Rannikkoja ja lounaisosaa lukuun ottamatta sateet tulevat lumena.
Sanne Katainen
Talven pakkasennätys mitattiin myöhään tapanin iltana Utsjoella.

Kuluvan talven pakkasennätys syntyi myöhään tapaninpäivän iltana. Ilmatieteen laitoksen mukaan Utsjoen Kevojärvellä mitattiin hieman ennen yhtätoista illalla –41,1 astetta.

Pakkasen ei enää tänään uskota kiristyvän ennätyslukemiin pilvisyydestä johtuen.

Inarinjärven tienoo saattaa edelleen olla verraten selkeää, mutta siellä ei enää noita –40 asteen lämpötiloja ole, kertoo STT:lle päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Inarissa Ivalon lentoasemalla mitattiin tapanin aamuna kello kahdeksalta 35,8 astetta pakkasta. Ennen joulupäivän ja tapaninpäivän välistä yötä tämän talven pakkasennätys oli –30,9 astetta.

Tänään maassamme on odotettavissa hajanaisia sateita.

Sateita on käsivarren tienoilta etelärannikolle, idässä on vähän poutaisempaa. Sielläkin saattaa joitain hyvin heikkoja sateita tulla, Tuomala sanoo.

Lounaassa ja länsirannikolla vesisateet yleistyvät päivän mittaan.

"Muualla sateet ovat todennäköisemmin lunta."

Iltapäivästä sateet alkavat etelärannikolta hellittää, ja sää muuttuu yöllä poutaiseksi maan etelä- ja keskiosassa.

"Pilvipeitekin saattaa siinä rakoilla. Pohjoisessa pilvisyys säilyy vielä yölläkin, ja aika pitkään siellä tulee lumisateita."

Päivälämpötila on etelässä hieman plussan puolella, ja maan itäosassa noin 1–9 astetta pakkasella. Pohjois-Pohjanmaan länsiosa lauhtuu pikkupakkasille, mutta Koillismaalla pakkasta voi olla vielä iltapäivälläkin liki 20 astetta.

Kainuussa pakkasta on pilvisyydestä riippuen kymmenen asteen molemmin puolin. Pohjoisimmassa Lapissa voi olla yhä yli 30 asteen pakkasia.

Lue lisää

Vesiputkien jäätymissesonki on nyt – ilmalämpöpumppu auttaa yllättävällä tavalla vaikka ei lämmitäkään

Näin valmistuvat upeat kukkalyhdyt jäästä – näppärä vinkki kertoo myös, kuinka varmistat oikeanlaisen kynttiläkolon onnistumisen

Vielä ei ole edes kylmä – maailman kylmimmässä asutussa kylässä mittari voi painua alle 70 pakkasasteen

Pakkanen paukkuu – sähkölaskun säästötalkoissa mukana myös vessan ovi