MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kotimaa

Suomalaiset tuomitsevat kännykän käytön liikenteessä

Vaikka ajonaikainen kännykänkäyttö ongelmana tunnetaan ja ratkaisukin siihen on helppo, jää monella kännykkä vaimentamatta ennen ratin taakse hyppäämistä.
Jaana Kankaanpää
Kännykän käyttö pitäisi suomalaisten mielestä rajoittaa ajaessa minimiin.

Liikenneturvan viime kesänä tehty kyselytutkimus osoittaa, että suomalaiset eivät hyväksy ajonaikaista kännykän käyttöä.

Kiistaton enemmistö on sitä mieltä, että autoa ajaessa kännykän käyttö tulisi rajoittaa nollan ja minimin väliin. Vain harva kokee, että puhelimen käytön rajoittaminen autoillessa on kohtuutonta, koska kännykät ovat nykyään niin iso osa arkea.

Vastaavasti vain harva pitää lyhyidenkään viestien kirjoittamista ajossa vaarattomana.

”Selkeästi suomalaiset allekirjoittavat viestin siitä, että kännykän käyttö ei kuulu liikenteeseen. Kampanjoinnillamme pyrimme Liikenneturvassa vahvistamaan tätä normia: katsotaan ne tärkeätkin viestit vasta perillä ja keskitytään liikenteessä siihen käsillä olevaan ajotehtävään”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti sanoo.

Vaikka ajonaikainen kännykänkäyttö ongelmana tunnetaan ja ratkaisukin siihen on helppo, jää monella kännykkä vaimentamatta ennen ratin taakse hyppäämistä.

”Sen lisäksi, että merkkiääniä suoltava puhelin katkaisee keskittymisen ja syö tarkkaavaisuutta, se voi aiheuttaa myös riippuvuutta. Siksi päätös hiljentää ja piilottaa kännykkä ajon ajaksi voi olla vaikea. Päätös kannattaakin tehdä tietoisesti ennen ajoon lähtöä. Kun kännykkä on kuljettajan ulottumattomissa ja äänettömällä, ei vahingossakaan tule sitä näperreltyä ajon aikana”, Ruutti vinkkaa.

Lue lisää

Liikenneturva: Heikoille jäille ei pidä mennä – valtaosa kuolemaan johtaneista moottorikelkkaturmista sattuu jäällä

Näin toimit ohittaessasi onnettomuuspaikan – utelias vilkuilu voi pahimmillaan aiheuttaa lisäonnettomuuden

Lunta tulossa runsaasti Rauma–Lahti-linjan eteläpuolelle – Helsingin pelastuslaitos kehottaa välttämään ylimääräistä autoilua

Video: Tätä jättiä ei välttämättä kannata lähteä ohittamaan – pitkä yhdistelmä vaatii normirekkaa selvästi pidemmän ajan ja tienpätkän