Kotimaa

Koronavirustilanne Suomessa on pysynyt tasaisena, tänään raportoitiin 233 uutta tartuntaa – naapurimaissa epidemia on vaikea: "Rajaturvallisuuden merkitys korostuu"

Tartuntoja epäiltiin jääneen piiloon joulun aikana. Koronatesteissä on viime viikkoina käyty Suomessa aiempaa laiskemmin.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan maailmassa on raportoitu tällä hetkellä yli 80 miljoonaa koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, ja siihen on menehtynyt yli 1,8 miljoonaa ihmistä.

"Epidemia etenee eritahtisesti maailmassa. Erityisesti Etelä-Afrikassa tilanne on viime päivinä huonontunut", Puumalainen toteaa.

Myös Britannian, erityisesti Lontoon, sekä Irlannin tilanteet ovat huonontuneet viime päivinä selvästi.

"Myös Itä-Euroopassa on valtioita, joissa koronan ilmaantuvuusluku on yli tuhannen, kun se Suomessa on hieman yli 60. Myös Ruotsissa ja Venäjällä tilanne on vaikea, jotenkin Suomea ympäröivät vaikeiden koronatilanteiden alueet."

Puumalainen korostaa, että tilanne lähialueilla korostaa Suomen rajaturvallisuuden merkitystä.

Tänään Suomessa on todettu 223 uutta tapausta.

"Joulun jälkeen monessa muussa maassa on nähty tartuntapiikki. Saa nähdä, tuleeko meillä sellainen."

Tehohoidon potilasmäärä on pysynyt samalla tasolla ollen nyt noin 30. Sairaalahoidossa olevien määrä on hieman laskenut, tautiin menehtyneiden määrä puolestaan on nousussa.

582 ihmistä on tähän mennessä menehtynyt Suomessa koronaa.

THL:n ylilääkäri huomauttaa, että testeihin on hakeuduttu joulun ja uudenvuoden jälkeen Suomessa laiskasti.

"Uskomme siksi, että todellinen koronatapausten määrä on nyt havaittua suurempi."

Helsingin ja Uudenmaan tilanne on viime päivinä pysynyt melko stabiilina, joskin ilmaantuvuus on hieman laskenut.

Myös Varsinais-Suomessa epidemia on kääntynyt laskusuuntaan, mutta tartuntamäärä on edelleen suuri.

Ahvenanmaalla havaittiin vuodenvaihteessa laaja tartuntarypäs, joka on saatu pääasiassa hallintaan.

Leviämisvaiheessa on seitsemän Suomen sairaanhoitopiiriä, kiihtymisvaiheessa kymmenen ja perustasolla neljä sairaanhoitopiiriä.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kiinnittää huomiota kasvaneisiin kuolemantapauksiin Suomessa.

"Selvästi suurin osa covid-potliaista on hoidossa HUS:n alueella. Noin kaksi kolmasosaa koronapotilaista on hoidossa yliopistollisissa sairaaloissa."

Strategiajohtajan mukaan suhteessa joulun juhlapyhiin eletään juuri nyt kriittistä aikaa.

"Näihin aikoihin joululoman aikoihin mahdollisesti tapahtuneet tartunnat alkavat nyt tulla näkyviin."

Voipio-Pulkin mukaan nyt voimassa olevat rajoitukset ja suositukset näyttävät vievän Suomea kohti epidemian pysähtymistä.

"Jonkin verran on kirjaamisepävarmuutta sairaaloissa, mutta jos katsotaan teho-osastokäyrää, niin epidemiatilanne on pysynyt sangen vakaana."

THL on laatinut tutkimuksen suomalaisten kontakteja koskien.

"Viime huhtikuussa suomalaisten kontaktit vähenivät yli 70 prosenttia ja nyt joulukuussakin noin 50 prosenttia normaalista kontaktimäärästä. Tämä tarjoaa hyvän selityksen sille, miksi tartuntojen määrät ovat rajoitusten myötä laskeneet."

Voipio-Pulkin mukaan tartuntamäärät ovat kuitenkin tällä hetkellä todennäköisesti aliarvioita epidemian todellisesta tilanteesta, koska koronatesteissä on käyty aiempaa laiskemmin.

"Huolta herättää se, että noin 7,5 prosenttia viimeisen kahden viikon aikana ilmenneistä tartunnoista on ollut iäkkäillä ihmisillä, joilla vakavan tartuntamuodon riski on huomattavasti nuoria suurempi. Tiedossa ei ole, että muuntunut virus olisi tähän mennessä vaikuttanut epidemian kulkuun merkittävällä tavalla Suomessa."

Osastopäällikkö Satu Koskela sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että alueelliset yhteistyöryhmät raportoivat viikoittain tekemistään toimista THL:lle.

"Koko väestöä tällä hetkellä koskevat kasvomaskisuositus, valtakunnallinen etätyösuositus sekä suositus suojata riskiryhmiä kaikin mahdollisin varotoimin", Koskela toteaa.

Alueelliset toimenpiteet vaihtelevat riippuen siitä, onko sairaanhoitopiiri epidemian perus-, kiihtymis- vai leviämisvaiheessa.

Rajoitukset ovat sitä kovempia, mitä enemmän ja nopeammin virus leviää.

"Eduskunnassa on käsittelyssä asetus, joka antaisi mahdollisuuden sulkea myös yksityisten elinkeinonharjoittajien tiloja, kuten kylpylöitä, kauppakeskusten oleskelutiloja ja erilaisia urheilutiloja", Koskela kertoo.

STM, THL, avit ja Valvira ovat säännöllisessä vuorovaikutuksessa alueiden koronayhteistyöryhmien johdon kanssa.

"Haluamme viedä alueille viestiä, että alueelliset toimet ovat avainasemassa epidemian hallinnassa. Lisäksi jäljityksen ja testaamisen täytyy toimia, ja kansalaisten tulee ottaa tilanne vakavasti omassa toiminnassaan", Koskela sanoo.

Osastopäällikön mukaan kovemmat koronan torjuntatoimet voivat olla perusteltuja myös perustasolla, jos valtakunnallinen yleistilanne tai lähialueiden tilanne vaikeutuu.

"Leviämisvaiheen jo uhatessa on perusteltua ottaa käyttöön kaikki tarpeelliset toimenpiteet. Erityisen tärkeää tartuntatilannetta ja sen herkkyyttä tarkasteltaessa on, ettei rajoitustoimia pureta liian aikaisin."

THL:n Puumalainen kertoo, että Britanniassa havaittavista koronatapauksista jo noin kaksi kolmasosaa on uudesta, aiempaa helpommin tarttuvasta koronamuunnoksesta aiheutuvia.

"Tästä johtuen Britanniassa on käytännössä menty totaalisen lockdownin oloihin. Myös Britannian naapurimaassa Irlannissa tartunnat ovat kasvaneet viime päivinä räjähdysmäisesti. Siellä uusista tartunnoista noin neljänneksen on todettu olevan muunnosta, ja määrä kasvaa."

"Muualla kuin Britanniassa ja nyt Irlannissa ei ole vielä yhtä voimakasta muunnoksen leviämistä havaittu, mutta muutamia koronatapauksia on löytynyt useissa muissa valtioissa", Puumalainen sanoo.

Suomessa on tällä hetkellä löytynyt varmuudella 16 virusmuunnostapausta.

"Lisäksi tällä hetkellä epäillään, että 14 juuri nyt tutkittavana olevaa uutta koronavirustapausta Suomessa paljastuisi virusmuunnoksiksi."

Puumalaisen mukaan virusmuunnos ei näyttäisi leviävän Suomessa.

"Vaarat muunnoksen osalta liittyvät näin ollen vahvasti matkusteluun ulkomaille. Kaikkea Britanniaan suuntautuvaa matkustamista pitää nyt välttää."

THL suosittaa kaikkien lentomatkustajien koronavirustestaamista.

Lue lisää

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Perusopetuksen poikkeusjakso ei vaadi uutta lainsäädäntöä

Aluehallintovirasto antaa tänään päätöksen pääkaupunkiseudun eri toimijoiden tilojen sulkemisesta

Hallituksella ei ole ollut todellisia vaihtoehtoja

Korona sulkee Suomen taas