Kotimaa

Syyttäjä: Irakilaismiehen kuoleman lavastamisen motiivina oli oleskeluluvan saaminen tämän tyttärelle ja lapsenlapsille – tyttären puoliso kiistää syyllisyytensä petokseen

Tyttären asianajajan mukaan tämä oli avioliitossaan täysin alisteisessa asemassa.
Kuolleeksi väitetyn miehen tytär myöntää teot osittain, ex-mies kiistää kaiken. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut oikeudenkäynti kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksessa.

Syytteiden mukaan miehen tytär ja tyttären tuolloinen aviomies esittivät Helsingin hallinto-oikeudelle sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) väärennettyjä asiakirjoja, joiden mukaan naisen isä olisi tapettu Irakissa sen jälkeen kun Suomi oli evännyt tältä turvapaikan. EIT määräsi Suomen valtion maksamaan tyttärelle yhteensä 24 500 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Syyttäjän mukaan irakilaismiestä ei tapettu eikä hän ole kuollut.

"Se on varmistettu monista lähteistä, todistajien kuulusteluilla ja Irakista saatujen tietojen perusteella. Tästä ei pitäisi olla epäselvyyttä, eikä käsittääkseni kukaan enää väitäkään, että mies olisi kuollut", syyttäjä Sampsa Hakala sanoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan tytär halusi huijauksella saada oleskeluluvan itselleen ja lapsilleen. Isänsä tavoin hän oli hakenut Suomesta turvapaikkaa, mutta hakemus oli hylätty.

"Motiivina oli nimenomaan perusteiden hankkiminen sille, että hän saisi jäädä Suomeen. (Ex-miehen) näkökulmasta uhkana oli, että hänen vaimonsa ja lapsensa muuttaisivat Suomesta Irakiin. Molemmilla oli vahva motiivi löytää perusteet käännytyspäätöksen kumoamiselle ja oleskeluluvan saamiselle. Isän tapetuksi tulemisella oli tarkoitus osoittaa, että myös nainen ja lapset olisivat vaarassa Irakissa", syyttäjä sanoo.

Nainen myöntää teot osittain, ex-aviomies kiistää kaiken. Vaikka nainen on osin myöntänyt toimineensa syyttäjän kuvaamalla tavalla, hän kiistää syyllistyneensä törkeisiin rikoksiin. Naisen asianajajan Joonia Strengin mukaan nainen oli avioliitossaan täysin alisteisessa asemassa.

"Tämä tausta on hyvä pitää mielessä, kun mietitään hänen rooliaan ja mahdollisuuksiaan toimia toisin", Streng sanoi.

Syyttäjä vaatii molemmille syytetyille ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Lue lisää

Maahanmuutto on monitahoinen asia

EU:n maahanmuuttopolitiikan remonttia yritetään jälleen – komissio esittelee tänään uuden ehdotuksen

Jussi Halla-aho vastusti turvapaikanhakijoiden työnteon helpottamista maatiloilla keskiviikkona – "Hallitus haluaa hämärtää työperäisen maahanmuuton ja turvapaikan hakemisen rajaa"

Uutissuomalainen: Korona estää toistaiseksi Suomea tuomasta turvapaikanhakijoita Välimereltä