Kotimaa

Lunta tulossa runsaasti Rauma–Lahti-linjan eteläpuolelle – Helsingin pelastuslaitos kehottaa välttämään ylimääräistä autoilua

Varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi aiheutua sähkökatkoja.
Lunta tuli jo sunnuntain ja maanantaina välisenä yönä runsaasti erityisesti Uudenmaan pohjoisimpiin osiin. Lehtikuva / Eija Kontio

Helsingin pelastuslaitos kehottaa välttämään lähipäivinä ylimääräistä liikkumista autolla. Vähintään vuorokauden kestävä sakea lumisade on tuomassa pääkaupunkiseudulle huonon ajokelin.

Runsaan lumisateen odotetaan alkavan tiistaina heti aamuyöllä. Ennusteen mukaan lunta tulee Helsingin seudulla yhtäjaksoisesti keskiviikon aamuun asti.

Ajokeli on tänään huono suuressa osassa maata lumisateen sekä lumisten ja liukkaiden tienpintojen vuoksi, varoittavat Tieliikennekeskus ja Ilmatieteen laitos.

Huomenna Varsinais-Suomen, Kymen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Satakunnan alueilla on Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari Mustalan mukaan odotettavissa jopa erittäin huonoa liikennesäätä. Etelä-Savon alueilta Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin sekä Pohjanmaalle on luvassa huonoa ajokeliä.

"Seuraava lumisadealue saapuu iltayöllä Lounais-Suomeen, josta se leviää Etelä- ja Länsi-Suomeen. Koko huomisena päivänä ja vielä keskiviikkonakin pyryttää voimakkaasti. Samalla on tulossa voimakasta idän ja kaakon välistä tuulta."

Ilmatieteen laitos kuvailee alkuviikon lumisadetta "poikkeuksellisen runsaaksi".

Laitoksen mukaan suurimmat lumikertymät saadaan Rauma–Lahti-linjan eteläpuolella, missä voi kolmen vuorokauden aikana maanantaista keskiviikkoon kertyä yhteensä 30–40 senttiä lunta, paikoin jopa 50 senttiä.

Varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi aiheutua sähkökatkoja.

Lue lisää

Suomeen saapumassa useita sadealueita lähipäivinä

Ajokeli on huono ympäri Suomea – taivaalta sataa niin lunta kuin jäätävää tihkusadettakin

Talvi muistutti taas olemassaolostaan

Koululaisia kuljettanut linja-auto ojaan Nurmijärvellä – Helsinki-Vantaan havaintoasemalle 58 senttiä lunta