Kotimaa

Millainen yritys on vastuullinen kesätyön tarjoaja? Oikotie listasi nuorille viisi vinkkiä koronan hankaloittamaan hakuun

Nuoret suhtautuvat työuransa rakentamiseen keskimäärin kunnianhimoisemmin kuin aiemmat sukupolvet.
Kimmo Haimi
Suomessa kesätöiden löytäminen on hankalinta alaikäisille, maahanmuuttajille, ulkomaalaisille opiskelijoille ja erityisryhmille.

Suomessa on normaalisti vuosittain auki noin 200 000 kesätyöpaikkaa. Viime kesänä määrä oli kymmeniä tuhansia pienempi, koska koronaviruspandemian taloudelliset seuraukset söivät työnantajien tarpeita ja mahdollisuuksia. Oikotie tiedotti aiheesta maanantaina.

"Hakuprosessit saattavat venähtää, sillä nytkin yritysten on hankala hahmottaa, millainen on kesän toimintaympäristö. Hakuprosessit toteutettaneen valtaosin etäyhteyksin. Työtehtävät eivät välttämättä liene suunnitellun kaltaisia", Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjanjohtaja Päivi Salminen-Kultanen sanoo tiedotteessa.

Koronarajoitukset vaikuttanevat yhä kesätöidenkin sisältöön – näkyvimpänä etätyöpainotus. Tänäkin vuonna joudutaan sietämään epävarmuutta sovitun kesätyön toteutumisesta.

Nyt edessä on toinen koronakesä. Avainasemassa epätavallisuuden peittoamisessa on laaja viestintä työnantajilta työntekijöille.

"Vastuullinen kesäduuni -kampanja koostaa vuosittain Esimiehen kesätyöoppaan. Tämänvuotinen versio julkaistaan helmikuussa. Lisäksi työnantajille on tärkeää jakaa kokemuksia keskenään. Mikä toimii, mikä välttämättä ei. Vertaistuki on oiva tapa puida ongelmia ja keksiä ratkaisuja, Salminen-Kultanen sanoo.

Kun nuori hakee kesätöitä, nämä ovat keinot tunnistaa, kuinka vastuullisesti työnantaja toimii kesätyöntekijöitä kohtaan. Vinkit pohjautuvat Vastuullinen kesäduuni 2020 -tutkimukseen.

1. Tarkasta, mitä työnantaja kertoo itsestään verkkosivuillaan

2. Selkeä ja innostunut mielikuva jo ilmoituksessa ja haastatteluvaiheesta

3. Huomioi, kuinka työnantaja on miettinyt työskentelyn korona-aikana

4. Kysy työhaastattelussa, miten perehdytys toteutetaan

5. Luota tunteeseesi

Suomessa kesätöiden löytäminen on hankalinta alaikäisille, maahanmuuttajille, ulkomaalaisille opiskelijoille ja erityisryhmille.

Oli kyse sitten korkeakouluopiskelijoista tai alaikäisistä, nuoret suhtautuvat työuransa rakentamiseen nykyään keskimäärin kunnianhimoisemmin kuin aiemmat sukupolvet. Tavoitteellisuus on noussut ja kilpailu tiukentunut.

Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanja haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän ja parempia kesätyökokemuksia. Kampanjaan sisältyy Vastuullinen kesäduuni -tutkimus, joka selvittää kesätyökokemuksia palkansaajien näkökulmasta. Tutkimuskohde ovat 14–29-vuotiaat suomalaiset kesätyöntekijät. Viime vuonna vastaajia oli 6 404.

Lue lisää

Riistanhoitoyhdistyksen saama valtionapu vaihtelee toiminnan aktiivisuuden ja jäsenmäärän perusteella noin 1 600 euron ja 47 000 euron välillä

Pörssivuosi 2020 oli poikkeuksellinen – "Riskillä mennään ja jossain vaiheessa kupla puhkeaa"

Vuoden suosituin työnhakupäivä lähenee – arvaatko milloin suomalaiset selaavat työpaikkailmoituksia innokkaimmin?

Hoitohenkilöstöä aletaan rokottaa Keski-Suomessa ensi viikolla