Kotimaa

Nyt tarkkailemaan kattojen lumikuormaa – kotivakuutus ei yleensä korvaa katon romahtamista tai rikkoutumista

Myös lumenpudotuksessa pitää olla tarkkana ja varmuusvälineet kunnossa.
Lari Lievonen
Isokin lumikuorma voi olla kevyt, mutta sään lauhtuessa se tiivistyy ja paino nousee.

Vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutus patistaa tarkkailemaan rakennusten lumikuormaa ja pitämään huolen siitä, ettei katoille pääse kertymään liian painavaa lumi- tai jääkerrosta.

Lumi painaa paljon ja voi katolle kertyneenä romahduttaa katon tai liikkeelle lähtiessään hajottaa palo- ja lapetikkaat ja repiä mennessään katon rakenteita auki. Vaaraan voivat joutua myös räystäiden alla oleva irtaimisto ja terassi.

Kotivakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa vahinkoja, jotka katolla oleva tai sieltä putoava lumi tai jää aiheuttaa.

"Periaatteessa kotivakuutus ei koskaan korvaa lumen tai jään painosta tai liikkumisesta kodille tai irtaimistolle aiheuttamia vahinkoja, koska ne eivät ole yllättäviä ja ennalta arvaamattomia. Suomessa sataa lunta ja lumen kertyminen on tavallista ja ennakoitavaa", Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen sanoo.

Jos sen sijaan vaikkapa puu kaatuu lumen painosta rakennuksen päälle, vahinko lähtökohtaisesti korvataan, koska puita ei ole tapana putsailla lumesta.

Milloin katolle kannattaa mennä, riippuu olosuhteista.

"Katolla voi olla paljonkin lunta, mutta kevyt pakkaslumi ei aiheuta niin isoa rasitusta kuin painava suojalumi. Jos suoja- ja pakkaskeli vaihtelevat ja välissä sataa lunta, lunta voi pakkautua enemmän kuin äkkiseltään vaikuttaa ja se voi olla hyvä käydä ottamassa pois."

Myös katon rakenne vaikuttaa: jyrkempi ja pienemmän pinta-alan katto kerää lunta vähemmän kuin laaja ja loiva, jollaisia on tavallisemmin halleissa ja muissa kuin asuinrakennuksissa.

"Uudehkojen omakotitalojen lujuusvaatimukset ovat aika turvaavia ja omakotitalojen kattojen sortumiset aika harvinaisia. Jos katto tulee sisään, on kyseessä yleensä isompi halli."

Tasakaton kanssa taas pitää olla tarkkana lumen sulamisen aikana.

"Sulaessa tulee aika paljon vettä ja jos poistorännit ovat tukossa, vesi voi lillua katolla ja tunkeutua rakenteisiin. Siksi sulava lumi kannattaa poistaa."

Vakuutus ei luonnollisesti korvaa myöskään sulamisvedestä aiheutuneita rakennuksen vaurioita.

Lumet ja jäät kannattaa putsata siksikin, ettei niiden holtittomasta liikehdinnästä synny vaaraa ihmisille. Kiinteistön omistaja voi joutua korvausvastuuseen, jos ilmenee, että lumikuorman poistaminen on laiminlyöty.

Lumenpoistajan tulee muistaa pudotuspaikan alla olevien ja myös oma turvallisuutensa. Pudottajalla pitää olla turvaköysi, sen pituuden säädin sekä valjaat. Uimosen mukaan yhä tavallisempaa on palkata asialle ammattilainen, jolla oikeat työvälineet.

Lunta on tullut viime päivinä runsaasti eteläisintä Suomea myöten, ja sääennusteen mukaan runsaita lumisateita on odotettavissa myös jatkossa, tiistaina suoranainen myräkkä.

Lue lisää

Mies kiipesi Lieksassa omakotitalon katolle pudottamaan lumia – korkean paikan kammon takia ei meinannut uskaltaa tulla alas

Lumikuorma voi paljastaa katon piilevät heikkoudet – vakuutus ei yleensä korvaa lumen aiheuttamaa sortumaa

Turussa evakuoitiin jalkapallohalli katon notkahdettua lumikuorman alla

Korona näkyy Pohjola Vakuutuksen korvatuissa vahingoissa