Kotimaa

Maanteillä kymmenittäin turmia lumipyryssä – Nurmossa vakava loukkaantuminen nokkakolarissa

Ajokeli maanteillä on tänään huono tai erittäin huono suuressa osassa maata sekä lumisateen että liukkaiden tienpintojen takia.
Helsingissä on pyryttänyt aamusta asti. Poliisi muistutti Twitterissä autoilijoita turvaväleistä. Poliisin mukaan näissä olosuhteissa olisi pidettävä vähintään neljän sekunnin turvaväli edellä kulkevaan ajoneuvoon. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Eri puolilla Suomea on tapahtunut kymmenittäin liikenneonnettomuuksia lumimyräkässä tiistaina. Ajokeli maanteillä on tänään huono tai erittäin huono suuressa osassa maata sekä lumisateen että liukkaiden tienpintojen takia.

Vakavat vammat aiheutti ainakin Seinäjoella sattunut turma, jossa henkilöauton kuljettaja loukkaantui ajettuaan nokkakolarin rekan kanssa. Onnettomuus tapahtui erittäin liukkaalla kelillä ennen puoltapäivää Nurmon kohdalla. Kolarin jälkeen Pohjan valtatien liikenne ohjattiin kiertotielle useaksi tunniksi.

Muissa turmissa yksi ihminen loukkaantui Porissa linja-auton suistuttua tieltä. Tämä onnettomuus sattui ennen aamuseitsemää Rauman ja Porin välisellä tiellä.

Helsingin poliisi muistutti Twitterissä autoilijoita turvaväleistä. Poliisin mukaan näissä olosuhteissa olisi pidettävä vähintään neljän sekunnin turvaväli edellä kulkevaan ajoneuvoon. 80 kilometrin tuntivauhdilla se tarkoittaa 80 metrin väliä.

Aiemmin Helsingin poliisi pyysi, että autoilijat harkitsisivat kotiin etätöihin jäämistä lumipyryn takia.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä supistettiin raideliikennettä lumentulon takia.

Sakea lumisade on aiheuttanut myös sähkökatkoja. Katkoksia on lähinnä eteläisessä ja keskisessä Suomessa Vaasa–Kuhmo-linjan eteläpuolella, ilmenee Energiateollisuuden sähkökatkokartasta.

Kello 13:n jälkeen oli sähköttä noin 6  000. Sähkökatkoksia oli yhteensä 50 kunnassa ja 14 sähköyhtiön alueella. Eniten katkoksia oli tässä vaiheessa Mikkelissä ja Vaasassa.

Enimmillään myräkän aikana on ollut sähköttä samaan aikaan noin 12  000 taloutta, ilmoitti Energiateollisuus.

Lumentulo johti myös muun muassa liikuntahallin evakuointiin Turussa. Ilmatäytteinen kuplahalli tyhjennettiin jalkapalloilijoista sen jälkeen kun hallin katto oli notkahtanut lumikuorman alla. Pelastuslaitos sai hälytyksen Nummisuutarinkadulle tiistaina ennen puoltapäivää.

Iltapäivällä liikuntahallilla ei ollut viranomaisten mukaan enää sortumavaaraa.

Kaikkein runsainta lumisade on tänään tiistaina Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Näillä alueilla voi tulla noin 20–30 senttiä lunta.

Keskiviikkona runsaita lumisateita tulee enää Uudellamaalla. Jos huomisenkin sateet ottaa huomioon, voi kokonaiskertymä olla ainakin Uudellamaalla yli 30 senttiä.

Kaikilla merialueilla on tiistaina voimassa varoituksia kovasta tuulesta ja etenkin Selkämerellä on myrskyä. Selkämerellä Ilmatieteen laitoksen varoitukset kertovat tuulennopeuksien nousevan jopa 24 metriin sekunnissa. Pohjanmaalla on myrskypuuskia maa-alueillakin.

Pakkanen lähtee kiristymään Suomessa pohjoisesta alkaen. Tänään maan pohjoisosissa pyöritään 10–20 pakkasasteen välimaastossa. Keskiviikkona Lapissa on puolestaan kautta linjan reilusti yli 20 pakkasastetta ja paikoin hytistään jopa noin miinus 30 asteessa.

Lapin lisäksi myös maan itäosissa on varsin kylmää, ja torstaina voidaan idässäkin olla paikoin 30 pakkasasteen tietämissä.

Matalapaineen väistyessä lämpötilat alkavat sukeltaa myös etelässä. Perjantaiaamuun mennessä pakkasta voi olla yli 20 astetta, Ilmatieteen laitokselta arvioidaan.

Tiistaina ollaan kuitenkin Lounais-Suomessa vielä nollan tuntumassa ja muualla etelässä vähän pakkasen puolella.

Alle 15-vuotias nuori kiilautui lunta kuljettaneen kuorma-auton alle tiistaina Espoossa. Poliisin mukaan kuorma-auton pyörät eivät kuitenkaan kulkeneet nuoren yli ja hänet kuljetettiin sairaalaan tarkistettavaksi.

Onnettomuus sattui puoliltapäivin Soukassa. Tapahtumapaikka oli kevyen liikenteen väylällä.

Poliisi kertoo, että onnettomuus tapahtui, kun muutama nuori oli kävellyt pysähtyneen kuorma-auton edestä. Yksi nuorista oli kuitenkin liukastunut. Hän oli jäänyt kuorma-auton etupuolelle ja kiilautunut sen alle, kun kuorma-auto oli lähtenyt liikkeelle.

Työryhmä: Arttu Mäkelä, Mari Areva, Liisa Kujala, Pertti Mattila

Lue lisää

Talvi muistutti taas olemassaolostaan

Maanteillä kymmenittäin turmia lumipyryssä – Seinäjoella kuolema nokkakolarissa, Porissa ja Vantaalla suistui linja-autoja tieltä

Sakeaa lumisadetta, voimakasta tuulta ja tykkylunta luvassa etelään ja länteen – ajokeli huono suuressa osassa maata

"Talvi näyttää kyntensä" – Lounais-Suomea varoitetaan sähkökatkoista, Helsingissä kehotetaan jättämään auto kotiin