Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Kotimaa

"Viruksen leviäminen maatalouden, turkiselinkeinon ja Suomen luonnonvaraisiin eläimiin pyrittävä ehkäisemään ennalta mahdollisimman nopeasti" – koronarokote luvataan pikavauhtia käyttöön

Turkisala kehittää koronarokotetta minkeille ja suomensupeille Helsingin yliopiston tutkijaryhmän kanssa.
Esko Keski-Vähälä
Suomi on FIFURin mukaan maailman suurimpia suomensupinnahkojen tuottajia. Lajia kasvatetaan myös Puolassa. Kiinassa kasvatetaan eri eläimistä polveutuvaa kiinalaista supia.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR ja Helsingin yliopiston tutkijat kehittävät minkeille ja suomensupeille koronavirusrokotetta. Tavoitteena on saada tuotantoeläimiä covid-19 taudilta suojaava rokote mahdollisimman pian laajaan käyttöön ja jakeluun.

"Covid-19 tautia aiheuttava SARS-CoV-2 virus ei ole pelkästään ihmisterveyttä vakavasti uhkaava uusi infektiosairaus. Sen leviäminen maatalouden, turkiselinkeinon ja Suomen luonnonvaraisten eläinten piirissä on pyrittävä ehkäisemään ennalta mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti heti, kun siihen on tekninen valmius. Tämä voi vaatia poikkeuksellisia, erittäin nopeita toimia kuten olemme ihmisrokotepuolella nähneet", kertoo tiedotteessa Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen.

Sironen johtaman tutkijaryhmän tutkimustyö pyrkii kokonaisvaltaiseen SARS-CoV-2 viruksen leviämisen torjuntaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

“Turkiseläinlajeista erityisesti minkki ja suomensupi ovat alttiita covid-19 infektiolle. Tehokkaan rokotteen tulee torjua SARS-CoV-2-virussäilymön syntyminen suomalaisille turkistiloille”, toteaa FIFURissa koronavarautumista ja rokotehanketta vetävä tutkimusjohtaja Jussi Peura.

Hänen mukaansa rokotekehitykseen liittyvä koe-eläintestaus varmennuksineen ja viranomaisluvat ottavat aikansa, mutta toimiva rokote pyritään saamaan valmiiksi ja jakeluun tuottajille mahdollisimman pian.

”Suomalaiset ovat vastuullisesti omalla toiminnallaan reagoineet uuden koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan ja ihmisten rokotukset ovat onneksi jo käynnissä. Nyt kehitämme FIFURin kumppaniverkoston kanssa toimivaa eläinrokotetta, jotta turkiseläinkasvatuksen turvallisuus voidaan varmistaa myös vuosiksi eteenpäin”, toteaa FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

Alustavat immunisaatiotulokset nyt myös turkiseläinkokeista ovat olleet lupaavia.

"Tämä hanke tuottaa tärkeää tutkimustietoa rokotteiden tehokkuudesta sekä turvaa eläinten ja eläimiä hoitavien ihmisten terveyttä”, sanoo professori Olli Vapalahti.

Turkistuottajat ovat noudattaneet yhdessä Suomen viranomaisten kanssa laadittuja tiukkoja suojausohjeita 2020 kevätkesästä lähtien. Ruokaviraston minkkitestauksen tulokset ovat olleet negatiivisia eli suomalaisilla turkiseläintiloilla ei ole toistaiseksi todettu yhtään covid-19 eläintartuntaa.

”Jatkamme koronan torjuntaa kaikin voimin yhteistyössä viranomaisten kanssa. Tanskassa tehtiin viime syksynä hätiköity päätös lopettaa maan minkit ja siten alan perusta Tanskassa. Rokotehankkeella pyrimme vastuullisesti varmistamaan Suomen elinkeinon menestystä nyt, kun turkisnahkojen hinnatkin ovat osoittaneet nousun merkkejä”, jatkaa Marja Tiura.

Lue lisää:

Kaikilta minkkitarhoilta koronanäyte kolmen viikon välein: turkistilojen koronaseurannan uusi vaihe käynnistyy heti vuodenvaihteen jälkeen

Turkishuutokaupan välitysmyynti yli kaksinkertaistui viimevuotisesta – "Minkin osalta jatko näyttää valoisalta"

Lue lisää

Omikronmuunnos levinnyt 38 maahan, muunnokseen liittyviä kuolemia ei toistaiseksi WHO:n tiedossa – Norjassa lukuisia epäilyjä työpaikan pikkujouluista

Etelä-Afrikan presidentti tuomitsee omikronin vuoksi asetetut matkustuskiellot – Ramaphosan mukaan aluetta syrjitään epäoikeudenmukaisesti

Koronaviruksen uusi omikron-munnos leviää maailmalla – Tanska epäilee kahta tartuntaa

Uusin koronamuunnos omikron on aiheuttanut uusintasairastumisia, kertoi ylilääkäri Järvinen Ykkösaamussa