MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kotimaa

Kova pakkanen panee vesiputket koetukselle – näin ehkäiset vauriot

Jos putket kuitenkin jäätyvät, lämmittelyviritykset hitsausmuuntajasta avotuleen on syytä unohtaa, huomauttaa ammattilainen.
Kuvat: Sanne Katainen, Stina Haaso
Veden valuttaminen on äärimmäinen varotoimi, sanoo LVI-ammattilainen ja neuvoo panostamaan mieluummin kunnolliseen eristämiseen.

Pakkanen kiristyy koko maassa loppuviikkoa kohti ja laittaa myös vesijohtoputket koetukselle. Putkien jäätymisen riskiä voi pienentää yksinkertaisilla toimilla, vinkkaa LVI-Tekniset Urakoitsijat.

Jäätymisriski kasvaa, kun pakkasta on enemmän kuin 20 astetta pakkasessa, mutta vähemmänkin riittää, jos vesijohdot ovat kylmässä paikassa ja huonosti eristetty. Pakkanen jäädyttää putkessa olevan veden, muodostaa sinne jäätulpan ja kun pakkanen lauhtuu, jäätulppa laajenee ja rikkoo putken, yhdistys valistaa tiedotteessa.

Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen neuvoo varautumaan pakkasiin siten, että kiinteistössä pidetään yllä peruslämpöä, lämmitysjärjestelmä tarkistutetaan jo hyvän sään aikana ammattilaisella, ikkunat ja muut aukot pidetään tiiviisti kiinni ja kylmyyttä torjutaan tarvittaessa ja hetkellisesti lisälämmittimellä.

Vesijohtojen eristyksen eheys ja koko putken peittävyys tulee tarkistaa, sillä pienikin reikä voi päästää pakkasen putkeen. Maassa routarajan yläpuolella kulkevat vesijohdot on eristettävä, ja niihin voi asennuttaa lämmityskaapelin.

"Viimeisenä varokeinona jätä hana pienelle virtaukselle. Virtaava vesi ei jäädy helposti, mutta tämä on äärimmäinen ratkaisu", Mäkinen vinkkaa.

Jäätyneiden putkien sulatus kannattaa hänen mukaansa jättää ammattilaiselle.

"Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, jotta putki saataisiin sulaksi rikkomatta sitä. Kaikenlaiset lämmittelyviritykset hitsausmuuntajasta avotuleen on syytä unohtaa, sillä niillä saa aikaan vain enemmän vahinkoa".

Lue lisää

Vesiputkien jäätymissesonki on nyt – ilmalämpöpumppu auttaa yllättävällä tavalla vaikka ei lämmitäkään

Näin valmistuvat upeat kukkalyhdyt jäästä – näppärä vinkki kertoo myös, kuinka varmistat oikeanlaisen kynttiläkolon onnistumisen

Vielä ei ole edes kylmä – maailman kylmimmässä asutussa kylässä mittari voi painua alle 70 pakkasasteen

Pakkanen paukkuu – sähkölaskun säästötalkoissa mukana myös vessan ovi