Kotimaa

Muusikko Pave Maijanen on kuollut 70-vuotiaana – piti huolta, että kansa sai kuullakseen taitavaa laulua

Vuosikymmenten uran tehnyt Maijanen oli vuonna 2015 mukana Nelosen Vain elämää -sarjassa, joka nosti hänet uudelleen parrasvaloihin ja uusien sukupolvien tietoon.
Muusikko sairasti parantumatonta ALS-sairautta. Lehtikuva / Minna Raitavuo

Muusikko Pave Maijanen on kuollut 70-vuotiaana. Muun muassa klassikkokappaleista Pidä huolta, Lähtisitkö ja Jano tunnettu muusikko sairasti parantumatonta ALS-sairautta.

Tiedon tähden kuolemasta vahvisti STT:lle Maijasen serkku Masa Maijanen lauantai-iltana. Maijasen kuolemasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Vuosikymmenten uran tehnyt Maijanen oli vuonna 2015 mukana Nelosen Vain elämää -sarjassa, joka nosti hänet uudelleen parrasvaloihin ja uusien sukupolvien tietoon.

Unicef valitsi Pave Maijasen takavuosina Hyvän tahdon lähettilääksi. Voisi sanoa, että muusikkona hän oli Hyvän laulun lähettiläs, joka oli sekä solistina että stemmalaulajana erittäin taitava.

Pekka "Pave" Maijasen toimenkuva musiikissa oli sanalla sanoen monipuolinen. Häneltä luontuivat sekä suomeksi että englanniksi popmelodiat ja iskelmät, minkä lisäksi Pave oli parhaimmillaan tyrmäävä rokkisolisti – kirsikkana kakun päällä kotimaisen rockin virstanpylväs, 1970-luvun puolivälissä levytetty I'm Gonna Roll.

"Seurasin omia ajatuksia ja ideoita"

Rockmuusikkona Maijanen kipusi aateliin ensin Rock'n'Roll Bandissa ja sitten suomalaisen superyhtyeen, Suomen Creamiksi kutsutun Royalsin keulakuvana. Suurin odotuksin Albert Järvisen kanssa koottu Royals jäi lyhytikäiseksi.

1980-luvulla Maijanen vaihtoi Mistakes-yhtyeensä laulukielen englannista suomeksi punkin siivittämänä.

"Ensimmäinen lauluni suomeksi oli Pidä huolta, ja onhan siinä jotain punkhenkeä. Sen voima liittyy siihen tekstiin, hän kertoi STT:lle 70-vuotishaastattelussaan viime vuonna."

Soolouralla Paven sointi muuntui iskelmälliseen suuntaan. Sinne hän myös halusi.

"Vaikka aika paljon tuli takkiin jopa ystäviltä, ei se mua mihinkään heilauttanut, seurasin omia ajatuksia ja ideoita."

Suomenkielisissä teksteissä hulmusivat romantillisen kaihon elementit. Miehen etevimmissä pop-iskelmissä on vissi tenho.

Suosio kapusi laelle 1990-luvun Mestarit-kokoonpanossa Kirkan, Hectorin ja Pepe Willbergin kanssa ja huipentui Olympiastadionille 1999.

Maijanen on ollut myös kotimaisen kevyen musiikin korvaamaton taustavaikuttaja. Hänet tunnetaan bändikiinnityksistään, mutta levytuottajana hän huolehti suomalaisyhtyeiden äänimaisemasta Wigwamista Dingoon.

Lue lisää

Katso oman kuntasi koronatilanne: Maan korkein ilmaantuvuusluku on nyt Pukkilassa – virus leviää pahasti Ahvenanmaalla

Puoluesihteerit järjestäisivät kuntavaalit yhä ajallaan

THL:n Puumalaisen mukaan tuleva kolmen viikon sulkutila ei välttämättä riitä tautitilanteen parantamiseen – viimeisen viikon aikana todettu eniten koronatapauksia Suomessa koko epidemian aikana

Husin teho-osastojen koronapotilaista joka kolmas oli viime viikolla alle 40-vuotias, raskaana oleville potilaille jouduttu tekemään hätäsektioita