Kotimaa

Maaseudun nuoret miehet jäävät yksin, kun naiset lähtevät opintojen tai työn perässä muualle – poliisin kyberpomo ennustaa, ovatko maaseudun rakkaudenkipeät miehet romanssihuijareiden tulevaisuuden suosikkikohde

Maaseudun nuoret miehet voivat olla yksinäisiä ja heidän voi olla vaikea liikkua tapaamaan ihmisiä.
Stiina Hovi
Maaseudun yksinäisillä miehillä on useita huijauksille altistavia ominaisuuksia.

Parinmuodostuksen näkökulmasta maaseudun ongelmana voidaan pitää sitä, että nuoret naiset muuttavat muualle ja maaseudulle jäävät asumaan lähinnä nuoret yksinäiset miehet.

Tällä kehityksellä saattaa olla myös vaikutusta siihen, miten vaikkapa niin sanotut romanssihuijarit löytävät kohteensa tulevaisuudessa.

Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö Mikko Rauhamaa myöntää, että maaseudun yksinäisillä miehillä on useita huijauksille altistavia ominaisuuksia. Ensinnäkin he voivat olla yksinäisiä ja heidän voi olla vaikea liikkua tapaamaan ihmisiä. Tämä taas voi johtaa siihen, että sosiaalisia konktakteja etsitään verkon kautta. Jos tämän päälle lisätään vielä se, että henkilö ei ole kovin tottunut netinkäyttäjä, kasvaa riski huijaukseen lankeamiseen jo aika isoksi.

Toisaalta huijaukseen lankeamista ehkäisee se, mikäli henkilöllä on hyvä medialukutaito.

Se, että altistavia tekijöitä on, ei kuitenkaan suoraan kerro Rauhamaan mukaan siitä, miten asia tulevaisuudessa kehittyy.

"Täysin mahdoton sanoa, tuleeko tästä uusi trendi vai ei", hän sanoo.

Rauhamaa nostaa esiin myös sen, että huijaustoiminta on globaalia, joten huijarit eivät välttämättä osaa tehdä eroa sen välille, missä potentiaalinen uhri asuu.

"Tällä hetkellä ei tällaista suoraa uhkakuvaa ole", Rauhamaa lisää.

Rikostarkastaja huomauttaa, että myös osa maaseudun asukkaista on hyvin kokeneita verkonkäyttäjiä.

Lue lisää:

Seksuaaliterapeutti vinkkaa katsomaan lähelle – jospa juhannusheila löytyykin kaveripiiristä

Maatalousyrittäjä etsii seuraa hauskalla ilmoituksella somessa: "Aina väsyneenä tulee semmoinen neronleimausolo"

Koronakevät kasvatti petosten määrää – poliisin mukaan erityisesti ovat lisääntyneet yli 65-vuotiaisiin kohdistuneet huijaukset

Lue lisää

Enää ei tehdä tönkköjä rahapyyntöjä vain ulkonäön kehumisen varjolla, vaan tarinat ovat aiempaa uskottavampia – KRP:n kyberrikospomo kertoo, miten viime vuosina lisääntyneet rakkauspetokset ovat vuosien varrella muuttuneet

Presidentti Niinistö Eduskuntaan kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä: "Tämä on vakava loukkaus suomalaista demokratiaa ja yhteiskuntajärjestystä vastaan"

Kuolleeksi väitettyä irakilaismiestä ei päästä kuulemaan epäillyn EIT-huijauksen oikeudenkäynnissä – syytettyinä miehen tytär ja tämän ex-puoliso

KRP: Vastaamon tietomurtotutkinnassa tekijän osalta tutkintalinjat avoinna, rikosilmoituksia tehty tuhansia