Kotimaa

Uudenvuoden juhlijat sähläsivät eläinten karkotukseen takoitetuilla paukuilla – seurauksena silmävamma ja useita vikailmoituksia

Vuodenvaihteen ilotulitteet aiheuttivat yhteensä 10 hoitoa vaatinutta silmävammaa ja 68 tulipaloa.
Jukka Pasonen
Silmävammojen määrä lisääntyi edellisestä vuodenvaihteesta, mutta pysyi samalla tasolla kuin sitä edeltävinä kolmena vuonna.

Kymmenen henkilöä sai ilotulitteista sairaalahoitoa vaatineen silmävamman vuodenvaihteessa. Asiasta tiedottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Lisäksi yksi loukkaantuminen aiheutui sytyttämättömän tähtisädetikun osumisesta silmään. Yksi silmävamma syntyi eläinten karkotukseen tarkoitetulla P1-tuotteella.

Silmävammoja saaneiden joukossa oli myös alaikäisiä. Silmävammojen määrä lisääntyi edellisestä vuodenvaihteesta, mutta pysyi samalla tasolla kuin sitä edeltävinä kolmena vuonna.

Tukes ja Suomen Silmälääkäriyhdistys suosittelevat suojalasien käyttöä myös katsojille, koska väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja sivullisille.

Pelastuslaitoksilla oli 68 ilotulitepaloihin liittyvää hälytystehtävää. Suurin osa oli roskispaloja. Viidessä tapauksessa oli kyse rakennuspalosta. Tulipalojen määrä väheni edellisestä vuodenvaihteesta, jolloin ilotulitteet sytyttivät 92 paloa.

Tukesille tuli 7 ilmoitusta viallisesta ilotulitteesta. Kolme niistä koski haittaeläinten karkotukseen tarkoitettuja P1-paukkuja nimeltä Thunder Original.

Tuotteen voimakkaasta äänestä valitettiin ja osa paukuista oli koottu väärin. Kyseisiä karkotetuotteita ei saa myydä ilotulitteiden myynnin yhteydessä. Tukes antoi Thunder Original -karkotteelle myyntikiellon ja varoitti tuotteesta tiedotteella.

Lue lisää

Tukes varoittaa: Tokmannin myymässä farmitunkissa puristumisvaara – tuotteen voi palauttaa ostopaikkaan, myynti on jo keskeytetty

Ilotulitteista aiheutunut seitsemän sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa – suurin osa tapauksista Etelä-Suomessa

Suomalaiset hyvästelevät koronavuoden muun muassa Abban, Scooterin ja Queenin sävelten tahtiin

Upota joulun jämäruuat uudenvuodenaaton rentoihin texmex-herkkuihin