Kotimaa

Ikääntyneiden asema on ollut hyvin haavoittuvainen koronakriisin aikana – THL muistuttaa: Oikeus turvalliseen elämään ei aina toteudu

THL vaatii, että tietoa ikääntyneiden kaltoinkohtelusta ja siihen puuttumisen keinoista tulisi lisätä.
THL:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon eri tasoilla toimivien tulisi olla tietoisia, ettei ikääntyneiden oikeus turvalliseen elämään välttämättä toteudu. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Ikääntyneiden asema on ollut hyvin haavoittuvainen koronakriisin aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon eri tasoilla toimivien tulisi olla tietoisia, ettei ikääntyneiden oikeus turvalliseen elämään välttämättä toteudu.

THL korostaa, että ikääntyneiden tilannetta koskeviin huoli-ilmoituksiin tulisi suhtautua lakisääteisenä työvälineenä, jolla ikääntyneiden kokema kaltoinkohtelu voidaan tunnistaa ja jolla siihen voidaan puuttua.

Laitos vaatii, että tietoa ikääntyneiden kaltoinkohtelusta ja siihen puuttumisen keinoista tulisi lisätä. Suomesta puuttuu systemaattinen ikääntyneiden kaltoinkohtelun ja riskitekijöiden tutkimus.

Käytössä oleva tutkimus on olematonta, vanhaa ja hajanaista. Tarkkaa tietoa ikääntyneiden kaltoinkohtelun yleisyydestä ja syistä ei ole.

Ikääntyneiden kaltoinkohtelu voi olla fyysistä ja psyykkistä väkivaltaa, seksuaalista ja taloudellista hyväksikäyttöä, hoidon ja avun laiminlyömistä sekä muuta oikeuksien rajoittamista ja loukkaamista sekä ikääntyneen ihmisarvoa alentavaa kohtelua.

Koronan aikana ikääntyneet ovat kokeneet usein sosiaalista eristäytymistä ja köyhyyttä. He ovat kärsineet palveluiden saamisen haasteista, koronaviruspandemian aiheuttamasta ahdistuksesta sekä omaishoitajien kokemasta stressistä.

Iäkkään henkilön palvelujen tarve ei aina tule viranomaisten tietoon. THL:n mukaan huoli-ilmoituksen tarkoitus on varmistaa, että iäkäs henkilö saa tarvitsemansa huolenpidon silloinkin, kun hän ei itse osaa tai ymmärrä sitä pyytää.

Lue lisää

Apulaisoikeusasiamies: STM:n virheellinen vierailukielto-ohjeistus johtanut lainvastaisiin kieltoihin

Miten suojata mummoa tai pappaa koronavirustartunnalta? – pidä yhteyttä puhelimitse ja harkitse sukujuhlien perumista, asiantuntijat neuvovat

THL vahvistaa: Lapin keskussairaalaan tuodulla kiinalaisnaisella on Wuhan-koronavirus

THL: Suomessa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa