Kotimaa

Hallitukselta odotetaan tänään linjauksia, jotka turvaisivat ulkomaisten kausityöntekijöiden pääsyn tiloille koronatilanteesta huolimatta – ensimmäiset tulisivat jo maaliskuussa

Ministeriö esittää STT:n tietojen mukaan, että EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Ukrainasta, tulevat kausityöntekijät lennätettäisiin charter-lennoilla keskitetysti Helsinki-Vantaalle
Hallitus neuvottelee asiasta illalla Helsingin Säätytalolla. Kuvassa pääministeri Marin saapumassa Säätytaloon maanantaina. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Maa- ja metsätalousministeriö toivoo hallituksen päättävän tänään linjauksista, joilla turvataan ulkomaisen kausityövoiman saanti tiloille koronatilanteesta huolimatta. Hallitus neuvottelee asiasta illalla. Ensimmäiset kausityöntekijät ovat saapumassa Suomeen jo maaliskuussa, sillä istutuskausi alkaa varhain keväällä.

Ministeriö esittää STT:n tietojen mukaan, että EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Ukrainasta, tulevat kausityöntekijät lennätettäisiin charter-lennoilla keskitetysti Helsinki-Vantaalle, jossa heidät ohjattaisiin suoraan koronatestiin. Sen jälkeen työnantajat hakisivat heidät lentokentältä omille työpaikoilleen, jossa he olisivat omaehtoisessa karanteenissa, kunnes toinenkin testi olisi otettu. Toinen koronatesti tulisi hybridistrategian mukaisesti ottaa 72 tunnin kuluttua.

Charter-lennoista on ministeriön mukaan viime vuoden perusteella hyviä kokemuksia. Kausityöntekijät itse maksaisivat lennot.

Viime vuonna testauksia ei maahan saapuville kausityöntekijöille tehty.

Maa- ja metsätalousministeriö perustaa esityksensä siihen, että työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan välttämättömiä ulkomaista työvoimaa edellyttäviä työtehtäviä on erityisesti muun muassa maa-, puutarha- ja kalataloudessa.

Työnantajilla olisi velvollisuus huolehtia siitä, että kaikki tiloille ulkomailta töihin tulevat työntekijät tietävät maahantulo-ohjeistukset ja sen, miten tiloille pitää siirtyä, mitkä ovat hygieniaohjeistukset ja miten toimitaan, jos tulee korona-altistuminen tai tauti. Tiloilla tulisi noudattaa myös THL:n ohjeita.

Nykylainsäädännön perusteella ketään ei voi pakottaa testiin, mutta suositus esimerkiksi testiin menemisestä olisi nyt vahva, ministeriöstä kerrotaan.

STT:n tietojen mukaan ministeriö esittää lisäksi, että viime vuoden kaltaisista tilakohtaisista kiintiöistä luovuttaisiin ja tilat itse määrittelisivät työvoiman tarpeensa.

Viime vuonna hallituksen määrittelemä kiintiö oli kaiken kaikkiaan 9  000 kausityöntekijää. Schengen-alueen ulkopuolelta tuli viime vuonna 7  000 kausityöntekijää ja sisältä sen verran, että kiintiö suunnilleen täyttyi.

Normaalisti kausityöntekijöitä tulee Suomeen noin 15  000–16  000.

Maa-ja metsätalousministeriöstä arvioidaan, että sen laatima tarkka ohjeistus alkutuotannon kausityöntekijöille olisi käypä myös esimerkiksi rakennustyömaille tuleville kausityötekijöille. Ohjeistuksella halutaan varmistaa, ettei tartuntaketjuja pääse syntymään.

Sosiaali- ja terveysministeriössä yritetään edelleen kuumeisesti löytää oikeudellisia perusteita, joilla ulkomailta Suomeen tuleva matkustaja voitaisiin velvoittaa koronatestiin. Testiin voisi määrätä, jos tulijalla ei ole todistusta hiljattain otetusta testistä tai sairastetusta covid-19-taudista.

"Rokotustodistuksen näyttämisen osalta tilannetta arvioidaan vielä", ministeriöstä kerrotaan.

Nykylainsäädännön mukaan näytteenotto perustuu vapaaehtoisuuteen, eivätkä esimerkiksi kaikki Virosta laivoilla saapuvat matkustajat ole siihen suostuneet.

Ministeriössä uskotaan nyt, että perustuslain vaatima välttämättömyysedellytys "pakkotestaukseen" voisi täyttyä sillä, että virusmuunnokset leviävät erittäin nopeasti ja ulkomailta tulleiden tartuntojen määrä on jonkin verran lisääntynyt.

Hallituksen aiempi esitysluonnos sai täystyrmäyksen perustuslakivaliokunnalta. Sosiaali- ja terveysministeriössä halutaankin nyt valmistella esitys, jolla on mahdollisuus mennä läpi. Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti on suositellut, että testeihin perustuvaa mallia olisi myös syytä arvioida.

Ministeriön mukaan asiasta voisi olla enemmän informoitavaa viikon kuluttua. Keskiviikon neuvotteluissa ei testausmalli ole käsittelyssä.

Lue lisää

Kausityövoimaa palkkaavan osoitettava työntekijän maahantulon välttämättömyys – karanteenin järjestäminen on työnantajan vastuulla

Ruotsi satsaa "vihreän teollisuudenalan" työvoimatarpeeseen – tuottajajärjestö ja työvoimahallinto kehittämään yhdessä elintarvikeketjun koulutusta

Maa- ja puutarhatilat varautuvat toiseen koronakesään – marjatilan yrittäjät kiittävät viranomaisia ripeydestä: "Päätiimiin kuuluvan parinkymmenen työntekijän oleskeluluvat jo kunnossa"

MTK:n elinkeinojohtaja: Kaikkien nyt erittäin tärkeää noudattaa viranomaisten kausityövoimaohjeita