Kotimaa

Teknologiateollisuus: Selkeä käänne parempaan – uudet tilaukset, tilauskanta ja tarjouspyynnöt vahvistuneet

Tilauskanta vahvistui ja tarjouspyyntöjen määrä hypähti ylöspäin.
Teknologiateollisuusyritysten tilaukset ovat kääntyneet kasvuun. Kuva Wärtsilä Dieselin Vaasan tuotantoyksiköstä. LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Suomen taloudesta kuuluu vihdoinkin hyviä uutisia. Teknologiateollisuuden mukaan on tapahtunut selkeä käänne parempaan. Viimeisen vuosineljänneksen kehitys yllätti järjestön.

Teknologiateollisuus kertoo, että teollisuuden tilaukset kääntyivät viime vuoden lopulla selvään kasvuun. Myös tilauskanta vahvistui ja tarjouspyyntöjen määrä hypähti ylöspäin.

"Kaikilla toimialoilla ja yritysten kokoluokilla kehitys on ollut positiivista", arvioi Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa tilanteeseen liittyy kuitenkin kysymysmerkkejä. Hän varoittaa, että myönteisessä kehityksessä saattaa olla kysymys hetkellisestä tilausten purkautumisesta synkän koronakevään jälkeen.

Epävarmuus sumentaa myös edelleen pidemmän ajan näkymiä. Epävarmuudesta kertoo, että vain vajaat 40 prosenttia suomalaisista teknologiayrityksistä arvioi tämän vuoden liikevaihtonsa olevan suurempi kuin viime vuonna.

"Teknologiateollisuudessa ollaan tällä hetkellä suunnilleen samassa tilanteessa kuin vuosi sitten. Ennakkotietojen mukaan alan yritysten liikevaihto oli viime vuonna noin 83 miljardia euroa eli vajaat kaksi prosenttia suurempi kuin vuonna 2019", kertoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Hän ei uskalla vielä arvioida, että olisi tapahtunut pysyvä käänne parempaan. Yritysten välillä on eroja. Suuri osa yrityksistä raportoi edelleen olevansa heikossa tilanteessa, eikä näkymissäkään ole kehumista.

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat alan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia loka-joulukuussa euroina peräti 60 prosenttia enemmän kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Tilauksia tuli 21 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

Tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa 10 prosenttia suurempi kuin syyskuun lopussa ja 4 prosenttia suurempi kuin toissa vuoden joulukuussa.

Loppuvuoden tilauskehityksen perusteella voidaan siten arvioida, että teknologiateollisuuden liikevaihto on alkuvuonna suunnilleen samalla tasolla kuin vuosi sitten.

Hirvolan viesti päättäjille on, että hoidetaan ensin korona pois alta ja rokotukset maaliin.

Toinen viesti on, että nyt pitää uskaltaa panostaa kasvuun, kun teollisuus on elpymässä maailmanlaajuisesti. Hirvola pitää Suomen vahvuuksina digitalisaatiota ja ympäristöteknologiaan liittyvää niin sanottua vihreätä siirtymää.

Hän kehottaa hallitusta huolehtimaan myös siitä, että Suomi sijoittaa kasvuun osansa EU:n elpymispaketista.

Kolmantena viestinä hallitukselle ovat työllisyystoimet. Teknologiateollisuuden palveluksessa oli viime vuoden lopussa Suomessa 308 000 työntekijää, mikä on noin 7 000 vähemmän kuin korkeimmillaan toissa vuonna. Osa on koronan aiheuttamaa, osa rakenteellista supistumista.

"Korona on kiihdyttänyt rakenteellista muutosta", Hirvola kytkee asiat yhteen.

Lue lisää

Kasvua ei pidä pilata väärillä päätöksillä

Maakunnat ruokkivat metropolin kasvun

Teknologiateollisuus: Uusien tilausten ja tarjouspyyntöjen kasvu lopahtanut

Avilon myy viskoositekniikkansa