Kotimaa

EU-komissio haluaa Suomelta tietoja mietojen alkoholijuomien etämyynnistä – lainsäädännössä voi olla ongelmia

Vähittäiskauppa tai ruokakauppa voi saada vähittäismyyntiluvan ja myydä juomia liikkeissään, mutta Valviran ohjeistuksen mukaan ne eivät voi harjoittaa verkkokauppaa tai etämyyntiä Suomessa.
Komissio toteaa kirjeessään, että Suomen nykyinen alkoholilaki voi olla EU:n lainsäädännön kannalta ongelmallinen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

EU-komissio pyytää Suomea toimittamaan lisätietoja alkoholilaista ja mietojen alle 5,5 prosentin alkoholijuomien vähittäismyynnistä. Komissio toteaa kirjeessään, että Suomen nykyinen alkoholilaki ja sen soveltamistapa voivat olla EU:n lainsäädännön kannalta ongelmallisia. Asiasta tiedotti sosiaali- ja terveysministeriö.

Ongelmat liittyvät tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatteisiin ja sähköistä kaupankäyntiä koskevaan direktiivin.

Torstaina sosiaali- ja terveysministeriölle lähetetyssä kirjeessä komissio toteaa vastaanottaneensa useita Suomea vastaan esitettyjä kanteluita. Ongelma liittyy ennen kaikkea etämyyntiin. Vähittäiskauppa tai ruokakauppa voi saada vähittäismyyntiluvan ja myydä juomia liikkeissään, mutta Valviran ohjeistuksen mukaan ne eivät voi harjoittaa verkkokauppaa tai etämyyntiä Suomessa.

Lisäksi komissio kiinnittää huomiota siihen, että Alko vaatii myyjiä hankkimaan valmistajalta tai tuotemerkin omistajalta luvan ennen kuin suostuu ottamaan juomia tarjouskäsittelyyn.

Suomessa ei myöskään ole järjestelmää, joka tunnustaisi muiden EU-maiden kansalliset vähittäismyyntiluvat. Muissa EU-maissa toimivat vähittäismyyjät eivät voi saada suomalaista lupaa myydä juomia etämyyntinä, komissio toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Jari Keinänen sanoo sähköpostiviestissään STT:lle, ettei ministeriö ole vielä ehtinyt arvioida, pitääkö komission näkemys Suomen nykyjärjestelmästä paikkansa.

"Komissio selvittää asiat yleensä hyvin eli alustavasti näyttää olevan kohdallaan", Keinänen kirjoitti.

Etämyyntiä ja etäostoja käsitellään Suomessa eri tavoin. Etämyynnissä myyjän tulisi maksaa alkoholijuoman valmisteverot ja muut verot ja hoitaa kuljetukset. Etäostoissa veroista ja kuljetuksesta vastaa ostaja.

Komissio tiedustelee Suomen aikeita toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän keväällä 2018 tekemiä ehdotuksia alkoholijuomien rajat ylittävän myynnin sääntelystä. Työryhmä ehdotti, että mietojen alkoholijuomien verkkokaupan tulisi olla mahdollista kotimaisille ja ulkomaisille toimijoille. Jakelu tapahtuisi vähittäismyyntipaikoista, eli ei postitse tai kuljetusliikkeen kotiin kantamina. Asia ei viime hallituskaudella edennyt.

Etämyynti on yleistynyt viime vuosikymmenen aikana, työryhmä totesi tuolloin. Useimmissa tapauksissa ulkomailta tilattujen juomien verot ovat työryhmän mukaan jääneet maksamatta,

Suomen alkoholilainsäädännön ja etämyynnin pulmat nousivat esille viimeksi viikko sitten, kun Helsingin Sanomat kertoi, että viininviljelijä Juha Berglundia epäillään törkeästä alkoholirikoksesta. Tulli tutkii parhaillaan myös monien muiden netin kautta alkoholia myyvien yritysten toimintaa. Tutkintapyyntöjä on tehnyt Valvira. Berglundien yhtiön toimitusjohtaja, Nea Berglund sanoi aiemmin tällä viikolla STT:lle, että yhtiö maksaa kaikista Suomeen vietävistä tuotteista valmisteverot ja arvonlisäverot Suomeen.

"Me olemme 25 vuotta harjoittaneet toimintaamme täydellisessä yhteisymmärryksessä ja saatu esimerkiksi Tullilta ja Verohallinnolta jatkuvasti ohjeita, miten toimitaan", Nea Berglund sanoi.

EU-komission tietopyynnöt liittyvät komission ja jäsenmaan väliseen Pilot-mekanismiin, jonka avulla komissio saa tietoa siitä, miten jäsenmaiden kansalliset säännökset ja niiden soveltaminen noudattavat EU-oikeutta.

Sosiaali- ja terveysministeriö sanoo julkistavansa komission pyynnön, koska julkisuudessa on esitetty harhaanjohtavaa tietoa Pilotissa käsiteltävistä asioista.

"Julkisessa keskustelussa on puhuttu kovin laajasti siitä, että Suomen alkoholilaki olisi EU-oikeuden vastainen. Komission kysymykset koskevat aika rajattua osaa Suomen alkoholilaista", Keinänen selvensi.

Suomi vastaa komission tietopyyntöön 14. huhtikuuta mennessä.

Uutista on täydennetty 12.2. kello 18:23 STM:n Keinäsen lausunnoilla sekä Juha Berglundiin kohdistuvalla epäilyllä ja Nea Berglundin kommenteilla.

Lue lisää

"Tämä on aivan absurdia – meillä ei ole mitään peiteltävää", sanoo alkoholin etämyynnistä tikunnokkaan nostettu suomalainen viinitilallinen

Komissio syynää, rikkooko Suomi alkoholin etämyyntikiellolla lakia

Etujärjestöt: Mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetus sallittava muiden elintarvikkeiden tavoin

Täysistunto kehui keväällä laadittua aloitetta pienpanimoiden etämyynnistä – aloitteen laatija toivoi lakimuutoksen voimassaololle jatkoa, moni edustaja pysyvää muutosta