Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Ruotsin puolustusministeri kannustaa Suomea kallistumaan Gripeniin: Valinta avaisi uusia mahdollisuuksia puolustusyhteistyölle

Nykyinen yhteistyö jatkuu valinnasta riippumatta, puolustusministeri vakuuttaa.
Jussi Nukari
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kuitenkin vakuuttaa, että puolustusyhteistyö jatkuu riippumatta siitä, mihin ratkaisuun Suomi hävittäjähankinnassaan päätyy. Kuva vuodelta 2018.

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Suomen hävittäjävalinnan kohdistuminen ruotsalaiseen Gripeniin avaisi uusia mahdollisuuksia puolustusyhteistyölle maiden välillä. Lisäksi Suomelle tarjoutuisi mahdollisuus päästä vaikuttamaan Gripen-järjestelmän kehittämiseen tulevaisuudessa, Hultqvist sanoi Saab-yhtiön järjestämässä verkkotilaisuudessa.

"Erinomainen yhteistyömme tietysti säilyy riippumatta Suomen hävittäjävalinnasta, mutta olen vakuuttunut, että jos Suomi päättää hankkia Gripenin ja GlobalEyen, se avaa mahdollisuuksia vielä kauaskantoisemmalle yhteistyölle ja integraatiolle", Hultqvist sanoi.

Gripeneiden ohella Saabin tarjoukseen Suomelle sisältyy GlobalEye-valvontalentokone, joka on Hultqvistin mukaan vahvoilla myös Ruotsin ilmavoimien nykyisten johto- ja valvontakoneiden korvaajaksi.

Ruotsin ilmavoimien esikuntapäällikön, prikaatikenraali Anders Perssonin mukaan Suomen ja Ruotsin ilmavoimien yhteistoimintakyky on kehittynyt jo nykyisillä erilaisilla kalustoilla pitkälle. Perssonin mukaan myös Suomen asema Ruotsin tärkeimpänä strategisena kumppanina säilyy riippumatta HX-hävittäjähankkeen lopputuloksesta.

"Mutta jos valitsette Gripenin ja GlobalEyen, mahdollisuudet kasvavat vielä entisestään. Meistä tulee kuin yhdet ilmavoimat, jolla on kaksi komentajaa", Persson muotoili.

Suomi lähetti tammikuun lopussa pyynnön lopullisista ja sitovista tarjouksista nykyisten Hornetien korvaajaksi. Vastauksia on pyydetty huhtikuun loppuun mennessä, ja valintapäätös on tarkoitus tehdä loppuvuodesta.

Ruotsalaiskoneen ohella Suomen uudeksi hävittäjäksi ovat tarjolla yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale sekä amerikkalaiset Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18 Super Hornet.

Juttua täydennetty klo 16.31 Anders Perssonin kommenteilla.

Lue lisää

Kun eroa on 1 300 kilometriä

Uudet hävittäjät eivät enää tuo miljardien vastakauppoja – Suomi hakemassa poikkeuslupaa

Puolustusministeri Hultqvist STT:lle: Ruotsin valtio osoittaa olevansa vahvasti Gripen-tarjouksen tukena

Suomi lähetti viimeiset tarjouspyynnöt hävittäjistä