Kotimaa

IS-kysely: Suurin osa haluaa pitää kuntavaalit nykyisen aikataulun mukaisesti

Keskustan kannalta lykkäyksestä saattaisi olla hyötyä, Perussuomalaiset haluaisivat vaalit nyt.
Ilmoitus äänioikeudesta viime kuntavaaleissa. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Enemmistö suomalaisista haluaa pitää kuntavaalit nykyisen aikataulun mukaisesti huhtikuussa, selviää Ilta-Sanomien (IS) tuoreesta kyselystä.

59 prosenttia vastaajista haluaa, että kuntavaalit järjestetään suunnitellusti. Noin kolmasosa kannatti ajatusta, että vaalit siirrettäisiin ensi syksyyn koronatilanteen vuoksi.

Lehti kirjoittaa, että taustamuuttujista kuten iästä, sukupuolesta tai asunpaikasta ei löytynyt selitystä sille, miksi ihmiset haluaisivat siirtää vaalipäivää syksyyn. Yksi poikkeus IS:n mukaan tutkimuksessa kuitenkin löytyi. Keskustan kannattajista 40 prosenttia siirtäisi vaalit syksylle ja 86 prosenttia perussuomalaisista haluaa pitää vaalit nykyisessä aikataulussa.

"Keskustalla on surkeat kannatusluvut ja lykkäys voisi saada kannatusta parempaan. Perussuomalaisilla menee lujaa, ja he haluaisivat pitää vaalit nyt", Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen sanoo lehdelle.

Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus. Tällä viikolla tehtyyn kyselyyn vastasi noin tuhat ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

Halla-aho: Perussuomalaiset ei hyväksy kuntavaalien siirtoa

Essayah pelkää, että kuntien on nostettava veroprosenttiaan: "Pienille kunnille sote-palvelut ovat sellainen kurimus, kun budjetin muu liikkumavara voi jäädä hyvinkin pieneksi"

Järjestöt vaativat kuntiin lisää kasvisruokaa ja vähemmän polttoon perustuvaa energiaa – "kuntavaaleissa ratkaistaan lähimetsien ja ilmaston kohtalo"

Orpo: Jos kunta ei saa käsiteltyä laillista lupahakemusta määräajassa, lupa on myönnettävä automaattisesti