Kotimaa

Kaikkien peruskoulun päättävien on haettava jatko-opintoihin – yhteishaku alkaa huomenna

Yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä yli 80  000 aloituspaikkaa.
Velvoite hakeutua koulutukseen tuli voimaan vuodenvaihteessa. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Kaikkien keväällä perusopetuksen päättävien on haettava toisen asteen koulutukseen. Yhteishaku toisen asteen koulutukseen alkaa tiistaina ja jatkuu 23. maaliskuuta asti.

Velvoite hakeutua koulutukseen tuli voimaan vuodenvaihteessa. Oppivelvollisuusikä puolestaan nousee 18 vuoteen elokuussa. Oppivelvollisuus jatkuu siis siihen asti, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän on suorittanut toisen asteen tutkinnon.

Yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä yli 80  000 aloituspaikkaa, joista lähes 42  000 ammatillisessa koulutuksessa ja noin 39  000 lukiokoulutuksessa.

Lisäksi voi muun muassa hakea perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen, kuten kymppiluokalle.

Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan aikaisintaan 17. kesäkuuta.

Jos nuori jää ilman opiskelupaikkaa, opinto-ohjaajat antavat apua ja ohjausta koulutuspaikan löytämiseen. Velvollisuus hakeutua koulutukseen jatkuu niin kauan kunnes oppivelvollinen saa koulutuspaikan.

Uuden lain myötä jokaiselle peruskoulun päättävälle osoitetaan opiskelupaikka niin sanotussa nivelvaiheen koulutuksessa, jos oppivelvollinen ei muutoin saa opiskelupaikkaa.

Oppivelvollisuuslain uudistuksen myötä toisen asteen opinnoista tulee peruskoulun päättäville maksuttomia.

Maksuttomuus tarkoittaa, että opetus ja ruokailu ovat maksuttomia kuten ennenkin, mutta jatkossa myös oppimateriaalit, tietokoneet sekä opetuksessa tarvittavat työvälineet ovat maksuttomia. Lisäksi vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat tulevat maksuttomiksi.

Lukiokoulutuksessa maksuttomaksi tulevat ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät viisi koetta sekä niiden osalta hylättyjen kokeiden uusiminen.

Vapaaehtoisesta koulutoiminnasta, kuten matkoista, voidaan kuitenkin periä kohtuullisia maksuja. Lisäksi erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa tarvittavat henkilökohtaiset välineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijan on kustannettava itse.

Nuori voi opiskella maksutta sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 20 vuotta. Oikeus maksuttomuuteen päättyy, kun nuori on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai kahta tutkintoa suorittava opiskelija kummatkin tutkinnot.

Lue myös:

Metsäkonekuski tekee työssään yhtä paljon päätöksiä kuin lentäjä, ja siksi ammatti ei sovi kaikille – "Tarvittaisiin soveltuvuuskoe"

Lieksalainen Selma Kärkkäinen ajaa ensin 45 kilometriä työssäoppimispaikkaan lypsykarjatilalle ja harjoittelee siellä eläintenhoidon lisäksi työkoneilla ajoa

Lue lisää

Ennen kännykkäaikaa metsäalan maastoharjoitukset olivat täynnä yllätyksiä: "Joskus oli intoa enemmän kuin tolkkua, ja ensimmäisen päivän jälkeen kyseltiin, että mitä olisi pitänyt tehdä, missä ja miten"

Opetus on vaaliteema

Mistä löytyisi mediaseksikäs puutarhajulkkis innostamaan nuoria ammattimaisiksi multapeukaloiksi?

Nurmeksessa ei ole opetusmaatilaa – kiitos paikallisten maataloustuottajien, opiskelijat opiskelevat alan töitä harjoitustiloilla ja työssäoppimispaikoissa