Senaatti-kiinteistöjen ja Puolustusvoimien yhteistyössä suunnittelema työ- ja oppimisympäristökonsepti uudistaa muun muassa varuskuntien koulutustilat, toimistotilat ja varusmiesten tuvat. Konseptin tarkoituksena on luoda tehokas ja yhtenäinen malli, jolla järjestetään tulevaisuudessa toimitilojaan ja niiden toimintoja, Puolustusvoimat kertoo tiedotteessaan.
Upinniemessä Rannikkoprikaatin varuskuntaan valmistui nyt ensimmäinen kasarmin peruskorjaus, jossa uutta konseptia on sovellettu kokonaisuudessaan ja toteutettu sen mukaisesti myös uudenlainen kalustus.
Uudistus näkyy konkreettisesti muun muassa varusmiesten tuvissa, joiden kalustus ja varustus on suunniteltu vastaamaan nykyisiä tarpeita ja mahdollistamaan tupien monipuolisemman käytön. Kalustuksen uusimisen myötä perinteiset metallisängyt korvautuvat aiempaa pidemmällä versiolla, jossa on enemmän näkösuojaa sekä hylly ja pistorasia laitteiden lataamiselle.
Sisäilman laadun kannalta olennainen uudistus on, että harjoituksissa käytettyjä likaisia ja märkiä varusteita ei enää viedä majoituskerroksiin. Teltat kuivataan suuressa kuivaamossa, jossa nostetaan ne kattoon. Märät ulkovarusteet ripustetaan omiin kuivatuskaappeihin.
Uudessa kasarmissa opetus- ja koulutustilat uudistettiin vastaamaan Puolustusvoimien koulutus- ja käyttötarpeita. Erilaiseen työskentelyyn on käytössä erityyppisiä tiloja, joita voidaan myös muunnella käyttötarpeen mukaan.
Senaatti ja Puolustusvoimat ovat yhteistyössä laatineet kokonaissuunnitelman, jonka mukaan tullaan peruskorjaamaan ja uudistamaan muut kasarmirakennukset, esikunnan tilat ja muut keskeiset tilat.
"K19-kasarmi on ensimmäinen uuden konseptin mukainen kasarmi ja se on samalla lähtölaukaus koko alueen tilojen ja toimintojen uudistumiselle. Uudistetut tilat tukevat ja mahdollistavat toiminnan uudistumista ja mm. Koulutus 2020 -ohjelman toteutusta", sanoo Rannikkoprikaatin huoltopäällikkö komentajakapteeni Mika Karvonen.
Kasarmin peruskorjausprojektissa 1960-luvulla rakennettu kasarmirakennus purettiin käytännössä runkoon saakka ja rakennettiin tilat ja toiminnallisuudet uuden konseptin mukaisiksi. Senaatti vastasi myös uuden kalustuksen toteutuksesta.
"Uuden konseptin toteuttaminen vanhaan rakennukseen oli haastava kokonaisuus, mutta projekti sujui hyvin. Toiveenamme on saada mahdollisimman paljon palautetta, käyttäjien kokemuksia, havaintoja ja huomioita, jotta ne pystytään huomioimaan seuraavissa toteutuksissa", toteaa rakennuttajapäällikkö Jukka Huotari Senaatti-kiinteistöistä.
Puolustusvoimien tilojen omistus siirrettiin Senaatti-kiinteistöille vuonna 2003, minkä jälkeen tiloja on kehitetty yhteistyössä Puolustusvoimien ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen kanssa. Vuodesta 2003 lähtien Puolustusvoimien kiinteistöjen parantamiseen, peruskorjauksiin ja uudisrakennuksiin on investoitu noin 1,3 miljardia euroa.
Lue lisää:
